Szent László ünnepe

Győr+
2015.06.29. 18:06

A Győri Egyházmegye előesti ősbemutatóval, egész napos imádsággal, koszorúzással, ünnepi szentmisével és körmenettel emlékezett meg Szent László király ünnepéről.

Az ünnep előestéjén, június 26-án került sor püspöki szentmise keretében a Szent László-herma ünnepélyes kihelyezésére, mely után először hangzott fel Burkali Theodor Szent László-himnusz című művének kórusra és kamarazenekarra átdolgozott változata a győri bazilika Palestrina-kórusának előadásában.

Június 27-én, az egész napos tiszteletre kihelyezett herma jelenlétében folyamatos imaórák zajlottak a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. 17.30-tól ünnepélyes koszorúzásra került sor a három éve felállított Szent László-szobor előtt, ahol többek között dr. Pápai Lajos megyéspüspök, Borkai Zsolt polgármester, Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek, valamint Széles Sándor kormánymegbízott adózott a lovagkirály emlékének.

A 18 órakor kezdődő püspöki szentmisén Bodorkós Imre jánosházi plébános szentbeszédének elején felidézte, mit köszönhet Győr városa szent patrónusának.

Az áldozás szertartása után a papság, az asszisztencia és a hívek rendezett körmenetben vitték körbe Szent László hermáját Győr belvárosának utcáin, majd az ünnep lezárásaként kb. 19.30-kor a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyt adott a székesegyházban.

 

Forrás: Győri Egyházmegye