Győr+
2015.07.09. 11:25

Az Apáczai Csere János Kar állásfoglalása

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Tanácsa szerda délelőtti ülésén az alábbi kommünikét fogadta el az „Egy város, egy egyetem” elképzelés kapcsán:

Győr, a város, ahol élünk és dolgozunk az egyik leggyorsabban fejlődő települése hazánknak. A város, ahol három felsőoktatási intézmény működik együtt a közös célokért: a Széchenyi István Egyetem, a Győri Hittudományi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem. E három intézmény biztosítja a város és a régió fiataljainak továbbtanulási igényeit.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Tanácsa elsősorban támogatja a Nyugat-magyarországi Egyetem keretein belüli maradást. Legfőbb oka ennek az, hogy a hálózatos egyetemi jelleg okán szakjaink szervesen illeszkednek a többi kar képzési struktúrájába. A 2014-ben megkezdett szerkezeti átalakítások, korszerűsítések megteremtették az alapját a régió egységes, összehangolt pedagógusképzési fejlesztéseinek. Ennek hatása a karok közötti együttműködés erősödésével kimutatható. A Nyugat-magyarországi Egyetemnek további előnye, hogy hálózatos felépítése miatt a pedagógia teljes vertikuma lefedett, Sopron, Győr és Szombathely részvételével. Ezt csak nagyon kevés felsőoktatási intézmény tudja nyújtani, Győr és a teljes nyugat-magyarországi régió gazdasági életének fejlődése családokat vonz a megyeszékhelyre. E családoknak gyermekei vannak és lesznek, amelyeknek szüksége lesz iskolákra és pedagógusokra.

A Kari Tanács ugyanakkor mindezek mellett tudomásul veszi, hogy a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága minden lehetőséget megvizsgál, majd szakmai és pénzügyi szempontok alapján fog javaslatot tenni a kormány felé a régió felsőoktatási szerkezetének esetleges átalakításáról.

Győr, 2015. július 8.