Győr+
2015.07.10. 13:55

Törvénykezési szünet a bíróságokon

Július 15-én kezdetét veszi a törvénykezési szünet, amely augusztus 20-ig tart, valamennyi bíróságon.

A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok főszabály szerint tárgyalásokat nem tartanak.

Polgári ügyszakban a határidők számításába a július 15-től augusztus 20-ig terjedő időszak nem számít bele. Azokban az ügyekben azonban, amelyekben a bíróság soron kívül jár el, a határidő számításának általános szabályait kell alkalmazni, polgári ügyekben is. Így például a végrehajtási perekben, valamint az ideiglenes intézkedéssel kapcsolatban, az előzetes bizonyítás során. Ugyanígy nem lehet alkalmazni a törvénykezési szünet szabályait számos nemperes eljárásra, így a cégeljárásra, a csőd- és a felszámolási eljárásra, a végelszámolásra, a végrehajtásra, a közigazgatási nemperes eljárásokra.

Büntető ügyszakban a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

A törvénykezési szünet nem érinti büntető ügyszakban az előállításos ügyeket, a gyorsított eljárásokat, a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos nyomozási bírói üléseket és a gyermekkorú tanúk meghallgatását.

A törvénykezési szünet első napja – július 15. – a Bíróságok Napja, mely alkalomból valamennyi bírósági épület zárva tart.

A bíróságok épületeinek és így kezelőirodáinak nyitvatartási rendje ezt követően a törvénykezési szünet alatt változatlan, beadványaikat gyűjtőládában az épületek nyitvatartási idejére tekintettel hétfőtől –csütörtökig 8 órától 16 óráig, pénteki napokon 8 órától 13 óra 30 percig helyezhetik el.