Grafikák, festmények Gembiktől

Győr+
2015.07.13. 11:14

Alexander Gembik grafikus, illusztrátor és festőművész kiállítása nyílt meg szombaton a Múzeumházban, az Orosz-Magyar Egyesület gondozásában. A tárlatot Németh Vilmos gyűjtő nyitotta meg.

Németh Vilmos elmondta, Alexander Gembik ukrán születésű, több mint tíz éve él Magyarországon.

 

 

Egyik interjújában így mesélt életéről: – Gyerekkoromban szerettem rajzolni, és bár az édesapám orvosi pályára szánt, én makacs voltam. Végeztem ugyan orvosi tanulmányokat, de utána mindenképen rajzot szerettem volna tanulni. Felvettek a lembergi (Lvov) Nyomdaipari Egyetem grafikai és nyomdaipari szakára. Itt tipográfiát, festészetet, művészeti grafikát és könyvkötészetet tanultam. Nem volt egyszerű, de azt csináltam, amit mindig is akartam.

 

 

Tanulmányait kiváló eredménnyel végezte le. Elsajátította a könyvkészítés fortélyait, ezzel megalapozva illusztrátori tudását. Kísérletező művész, aki folyamatosan új technikákat próbál ki. Grafikusként kezdte pályafutását és számos könyvet illusztrált. Ukrajnában több nagyvállalat logo-ját készítette el. Hamarosan rádöbbent azonban arra, hogy az érzelmeket és hangulatokat igazán színekkel lehet kifejezni. Ezen az úton haladva festi a szívének kedves tájakat, portrékat és bibliai jeleneteket – hangsúlyozta Németh Vilmos.

 

 

Budapesten saját rajziskolát vezet. Egyszer így fogalmazott: – Nagyon fontos, hogy a gyerekek élvezetesnek tartsák az órákat. Ennek nálam nincs akadálya, hiszen azt csinálják, amit szeretnek: – rajzolnak.

 

 

Számos kiállítása volt többek között Ukrajnában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Magyarországon és az USA-ban is bemutatkozott már. Bostonban volt egyéni kiállítása.

 

 

Sok minden elmondható Alekszander Gembik képeiről, de talán nagyon pontosan fogalmazta meg egy barátja az egyik kiállítás megnyitón, amikor Egri Józsefet idézte: – A mű igazi értéke magában a műben van. Minden más nem egyéb üres szócséplésnél.

 

 

 

A  tárlat július 26-ig, hétfőtől vasárnap 10-től 16 óráig látogatható a Múzeumházban.

 

Fotó: Marcali Gábor