Katonaládák és titkaik

Győr+
2015.07.15. 16:13

A kormányhivatal aulájába érkezett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum utazó kiállítása.

„Az első világháború emlékei Győrben” című tárlat kapott helyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal épületében. A tárlat egyfajta válogatás a kulturális intézmény világháborúhoz kapcsolódó tárgyi anyagából, melyet a Széchenyi István Egyetemen az elmúlt hónapokban már megtekinthettek az érdeklődők. „Intézményünk az első világháborús emlékbizottság tagja, így kötelességünknek éreztük, hogy egy olyan rendhagyó kiállítást készítsünk, mely az elkövetkező években, váltakozó tematikával köz- illetve oktatási intézményekben szólítja meg a közönséget” – mondta a Győr Plusznak Grászli Bernadett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

A zivataros időszakból táplálkozó gyűjteményt Cserhalmi Zoltán állította össze. „Több szempontból is kihívást jelentett számomra ez a feladat” – kezdte portálunknak adott nyilatkozatát a muzeológus. „A Rómer múzeum történelmi szekciója jelenleg zárva tart, hiszen a tárgyi emlékek valamint dokumentumok revíziója és leltározása zajlik, így ebben az elsőre strukturálatlan anyagban kellett megkeresni azokat a tárgyakat, melyeket aztán kiállítottunk. Úgy érzem nagyon szépen megtöltöttük a vitrineket, így vissza tudjuk adni a kor hangulatát” – tette hozzá Cserhalmi Zoltán, aki tárlatvezetést is tartott a szerdai rendezvény résztvevőinek.

A kiállításon eredeti műtárgyak sorakoznak a felnagyított méretű, egyedi katonaládákban, melyek Győrffy Péter keze munkáját dicsérik. További érdekessége a tárlatnak, hogy három Győrhöz kötődő személyt is bemutat, Petz Aladárt, Miletics Imrét valamint Vitéz Tóth Imrét. „A nagypapám és a dédnagypapám is harcolt az első világháborúban, és büszkén mondhatom, hogy óriási érdemeik voltak” – emlékezett felmenőire Serfőzőné Tóth Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. „Fontos, hogy gondoljunk rájuk – erre ez a vándortárlat is jó lehetőséget biztosít – hiszen nagyon sokat tettek az országért, a városért!”


Nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó alkalom, hogy a kormányhivatal egy kiállításnak szolgál otthonául. A most megnyílt tárlat augusztus végéig látogatható az intézmény aulájában.

Csapucha Adrienn
fotók: Marcali Gábor