Vonattal Casanovához: megfontolandó ajánlatok

Győr+
2015.07.17. 14:57

A görög helyzet és a tunéziai terrortámadás kapcsán gyakran esik szó a híradásokban a turizmusról, hiszen mindkét ország erősen érdekelt az ágazatban. Ennek apropóján megnéztük, melyek a legnépszerűbb külföldi úti célok, az utazási irodák mellett azonban érdeklődtünk a vasúttársaságnál is, hiszen évről évre nő azok száma, akik vonattal utaznak kikapcsolódni.

A hetek óta tartó gazdasági dráma ellenére idén is Görögország a turisták egyik favoritja. Több utazási iroda csupán annyit javasol, hogy vigyenek elegendő készpénzt magukkal a nyaralók. A győri Medici Travel irodavezetője, Nimsz Ramóna hangsúlyozta, panasz egyáltalán nem érkezett a kiutazóktól, s további érdeklődők is folyamatosan keresik náluk az utakat. A szigetek a legnépszerűbbek, Zakynthos például az összes úti célt tekintve a második legkedveltebb.

 

 

A június 26-i, 38 külföldi életét követelő tunéziai merénylet viszont sokkal több turistát visszatart, mint a görög válság: a győri irodában átfoglaltak más országokba az utasok, az egyik országos utazásszervező iroda pedig az eddigi heti öt charterjáratát kettőre csökkentette, s azok is csak „félházzal” mennek. A tunéziai kormány a sokk után azonnal rendkívüli biztonsági intézkedéseket hozott, s a helyi szolgáltatók is engedményeket adnak, hogy visszacsábítsák a nyaralókat.

Nimsz Ramóna elmondta, a győrieknek egyértelműen a török riviéra a kedvenc, s továbbra is az akciós, lastminute utakat keresik, sokan várnak az utolsó pillanatig, noha nem mindig érdemes, mivel a legnépszerűbb úti célokra hamar betelnek a járatok. „Sokan választják irodánkban a bécsi indulású utakat az utóbbi időkben, hiszen a schwechati repülőtér közel van, és jóval nagyobb a választék” – tette hozzá. Az irodában a török és a görög városok után a mallorcai nyaralásokat keresik a legtöbben, s egy közelmúltban publikált statisztika szerint a magyarok még mindig imádják Horvátországot is. Az év első hat hónapjában a magyar vendégek száma és az ott töltött idő is 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt az előző év hasonló időszakához képest, ami nem is csoda, hiszen néhány óra alatt elérhető különösebb tervezés nélkül az Adria egyik partján elnyúló ország.

 

 

A buszos utazásokat kínáló Gál-busz győri irodájában Horváthné Böröczky Boglárka elmondta, náluk az idei slágernek a prágai, krakkói és az olasz körutak számítanak. Egyértelműen nőtt az utazási kedv, sokan kihasználták az előfoglalási akciókat, s a tapasztalatok szerint a luxus utakat is egyre többen engedhetik meg maguknak.

Ha nem szervezett utat választunk, s vezetni sincs kedvünk több száz vagy ezer kilométert, de nem is repülnénk, számos várost menetrend szerinti busszal is elérhetünk. Azonban egyre több nyaraló választja a vonatos utazást, hiszen ár, kényelem és akár idő szempontból is kedvezőbb lehet a repülésnél. Utóbbival persze lehet vitatkozni, hiszen több száz kilométer/órás sebesség-különbségről beszélhetünk, azonban, ha a reptérre jutást, az ottani procedúrát, illetve azt is beleszámítjuk, hogy a szerelvények általában a városok központjába visznek, egyes úti céloknál akár versenybe is szállhat a repüléssel a síneken való eljutás. A sajátos hangulatáról nem is beszélve, hiszen Európa körülbelül 250 ezer kilométeres vasúti hálózatának számos szakasza lenyűgöző élményt kínál az utazónak. Casanova hazájába például egy mesterséges földnyelven érkezhetünk, és Velencébe egy bécsi átszállással akár 39 euróért is eljuthatunk vasúton.

 

Fotó: blog.eurail.com

 

A MÁV-START Zrt. kínálatában 64 nemzetközi járat szerepel, melyek közvetlen távolsági vagy interregionális összeköttetést biztosítanak Magyarország és 18 ország között. Tájékoztatásuk szerint évente körülbelül 2,5 millió fizető nemzetközi utast szállítanak, az ebből származó bevétel mintegy 9,8 milliárd forintot tesz ki, ami a vasúttársaság teljes menetdíjbevételének közel 14 százaléka. Utasforgalmi szempontból a legjelentősebb országok Ausztria, Németország és Szlovákia, nyáron azonban népszerűek a nyaralóhelyekre tartó járatok. A horvát tengerpartra a legmelegebb hónapokban heti három alkalommal indulnak vonatok: Rijeka Budapestről 56,6 euróért elérhető oda-vissza. Ez fix ár, azonban más céloknál érdemes tájékozódni, mert a vasúttársaságok is számos kedvezményt nyújtanak. Ahogy sok esetben a repülőjegy-foglalás esetében, az állomásokon is érdemes időben megvásárolni a jegyeket. Például a római utaknál gyakran fél évvel előre elfogynak az SparSchiene-menetjegyek, melyekkel – a bécsi átszállást beszámítva – 49 euróért juthatunk el az „örök városba”.

 

Fotó: Marcali Gábor

 

A társaság naponta 52 olyan vonatot indít és fogad, amelyeken étkezőkocsi is közlekedik, az EuroNight márkanevű vonatok pedig, amelyek hálókocsijában minden fülkében külön mosdó és fürdőszoba található, napi hét útirányon közlekednek. A MÁV-START-tól megtudtuk, a pályák fejlesztése és ennek nyomán az eljutási idők csökkenése folyamatos. A Magyarországról induló vonatok az osztrák és német nagy sebességű vasútvonalakon jelenleg is közlekednek, s még idén tervezik a lengyel nagy sebességű hálózat bekapcsolását is a közvetlen EuroCity forgalomba, a most folyó hazai pályaépítések pedig a horvátországi és romániai eljutásokat gyorsítják meg.

S hogy kicsit haza is tekintsünk: a Bank Austria elemzése szerint idén Magyarország számít a világ legkedvezőbb ár–érték arányú turisztikai célországának, ahol a legtöbbet éri az osztrákok nyaralásra szánt pénze.

 

Zoljánszky Alexandra