Fröccsözik a város, tisztelet Jedliknek

Győr+
2015.07.17. 19:50

A fröccs fővárosa ismét megkínálta szódás, boros italával a forróságban izzadókat. A Széchenyi téren megnyílt a Győri Fröccsnapoknak és a Győri Legendák napjának rendezvénysorozata.

A Rotary klub alapító győri elnökének, Horváth József ügyvédnek köszönheti a város, hogy Győrt már a fröccsről is számon tartják. Ő jegyeztette be címét, ő fáradozott a fröccskultúra terjesztésén, s a kultúra körébe emelte ennek az italnak a fogyasztását, sokízűségét, múltját, legendáját.

 

 

Pénteken este Csóka Imre, Magyarország Rotary kormányzója köszöntötte a szervezőket, résztvevőket, a hat társklubot és a két borlovagrendet. Méltatta a kezdeményezés jótékony céljait is.

 

 

 

Németh Tibor, a győri Rotary soros elnöke üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy a klubok saját jótékony szándékaikat valósítják meg a bevételből, melynek eg részét a Kazinczy Ferenc Gimnázium által megrendezett Szép magyar beszéd versenyre fordítják.

 

 

A fröccs legendáját elevenítette fel Simon Róbert Balázs, Győr város országgyűlési képviselője. Beszélt az ital győri kötődéséről, s összekapcsolta a győri legendák rendezvényét a fröccsnapokkal. Utalt arra, számtalan érdekes történelmi esemény kötődik a városhoz, ennek emlékei, lenyomatai méltóak az élményszerű, személyes megismerésre.

A nyitóünnep végén megkoszorúzták Jedlik Ányos szobrát. Németh Tibor Ferenczy Viktor életrajzának részleteivel emlékezettt a bencés szerzetes tanárra. Az elektromotor, a csöves „villamszedő”, a dinamó és még jó néhány készülék feltalálója – aki annyira sokszínű egyéniség volt, hogy többek között még fotózással is foglalkozott – ,”a tudományt önmagáért szerette és nem az üzletért.” – olvasható az idézett életrajzban.

 

 

A forróság ellenére kezd megtelni a tér, egyre többen frissülnek a győri fröccstől. A kulturális programok ma este és holnap is folytatódnak.

 

gyorplusz.hu

Fotó: Marcali Gábor