Bár Amerikában ünneplik a legtöbben – és a legnagyobb lelkesedéssel – a halloweent, hazánkban is egyre népszerűbb ez az ünnep. Töklámpa-faragás, beöltözős bulik, horrorfilmek, tematikus dekorációk – hogy csak néhányat említsünk a szokások közül. Mutatunk pár halloweeni fogást is, amik garantáltan feldobják az őszi, borongós napokat!
Élénken él bennem a kép, ahogy néhány gyerekkori barátommal beöltöztünk, és elindultunk „csokit vagy csínyt” játszani Győr-Szabadhegy családi házas utcáiban. Azt hiszem szellem voltam, egy régi lepedőt alakíthattam át jelmezzé. Ha nagy átlagot kellene mondanom, 10-ből 9 háznál nagyon kedvesek voltak, nemhogy csokit/cukrot, még zsebpénzt is kaptunk! Volt viszont egy mogorva, idősebb úr, aki ennyit szólt, kacarászó „csokit vagy csínyt” kiáltásunkra: „menjetek Amerikába a halloweenotokkal!”
Szerencsére nem szegte a kedvünket, vidáman osztoztunk a halom csokiból, ami összegyűlt. A történet legszebb része pedig az, hogy a halloween számomra mindig a barátokkal töltött értékes időt jelentette, és jelenti mind a mai napig. Bár a szellemjelmezes társaság szétszéledt, később újraéledt a hagyomány, méghozzá a legjobb barátnőmmel, akivel minden évben együtt töltjük október utolsó napját.
Aki nem érti, vagy nem szeretné megérteni (lásd fent: mogorva bácsi), hogy a halloween nem feltétlenül az amerikaiak utánzásáról vagy a mindenszentek ünnepének háttérbe szorításáról szól, az vélhetően mindig ki fog maradni abból, amit a halloween igazán magában tartogat. Hangos nevetések töklámpa-faragás közben, látványos jelmezek, amik kimozdítanak a szürke hétköznapokból, vagy bekuckózós én-idő egy isteni pumpkin spice latte társaságában…
Forró italt emlegetve, térjünk is át arra, milyen finomságokkal érdemes készülni így halloween felé közeledve!
1) „Virsli múmia” (forrás: Házisáfrány)
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta,
- 6 pár virsli,
- 1 tojás (kenéshez).
Elkészítés:
- Görgesd ki a leveles tésztát! (Ha tömböt vásároltál, nyújtsd kb. 2 mm vastag lappá!) Vágd fel kb. fél cm széles, hosszú csíkokra!
- Kezdd el betekerni a virsliket! A „homlokával” indíts, majd hagyj ki az „arcnak” egy egy-két cm-es részt! Amikor a virsli aljára érsz, fogj egy újabb csíkot és haladj vele felfelé! Szabályosságra semmi szükség, a lényeg, hogy poénos legyen a végeredmény.
- Vékonyan kend meg a tészta felszínét tojással!
- Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt, amíg aranybarna színük lesz.
- Kreatív díszítés: csinálj a virslinek két „szemet”, egy kis krémsajtból, egy-egy mákszemmel, amik a pupillát jelölik.
2) Boszorkányujjak (forrás: Nosalty)
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt,
- 15 dkg vaj,
- 20 dkg mandula (darált),
- 10 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 5 dkg mandula (35-40 db egész),
- 1 dkg csokoládé (olvasztott).
Elkészítés:
- Összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat.
- Ujjnyi vastag, kb. 10 cm-es rudakat sodrunk a tésztából.
- A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és egy kés segítségével barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk.
- Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeveréses), 10 perc alatt kész.
- Kreatív díszítés: sütés után kenjük le olvasztott csokival a mandulaszemeket!
3) Sütőtökgolyó (forrás: Mindmegette)
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök,
- 20 dkg kekszmorzsa,
- 1 db narancs,
- 10 dkg porcukor,
- 15 dkg dió,
- kókuszreszelék.
Elkészítés:
- A hozzávalókat összedolgozzuk, golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékben vagy darált dióban megforgatjuk.
4) Mogyorós-grillázsos szellem torta (forrás: Street Kitchen)
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A „szellemekhez”:
- 110 g cukor,
- 30 ml víz,
- 2 db tojásfehérje,
- 1 csipet só,
- 1 mk ecet,
- 30 g olvasztott csoki.
A piskótához:
- 350 g cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 db tojás,
- 120 ml olaj,
- 230 ml tej,
- 240 ml kávé,
- 1 csipet só,
- 260 g liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 65 g kakaópor.
A krémhez:
- 260 g vaj,
- 80 g porcukor,
- 2 ek kakaópor,
- 100 g pörkölt, darált törökmogyoró,
- 2 tk olaj,
- 1 tk espresso.
A grillázshoz:
- 100 g pörkölt törökmogyoró durvára vágva,
- 5-6 ek cukor.
Elkészítés:
- A habcsókhoz a cukrot és a vizet egy kis edénybe rakjuk és elkezdjük felforralni közepes lángon. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már van tartása, de még nem lett belőle kemény hab, hozzáadjuk az ecetet és a sót.
- Habosra verjük, majd az időközben elkészült cukorszirupot, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsurgatjuk, és addig verjük, amíg kihűl az edény fala is és habcsókszerű habot kapunk.
- Nyomózsákba kanalazva kis „szellemformákat” nyomunk sütőpapíros tepsire és 135 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük, valójában szárítjuk őket. Ha kész vannak a habcsókok, a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és egy fogpiszkáló vagy nyomózsák segítségével arcokat rajzolunk a szellemeknek.
- A piskótához a cukrot, vaníliás cukrot a tojásokkal és olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, kávét, majd beleforgatjuk az előzőleg összekevert liszt, sütőpor, kakaópor, és csipet só keverékét.
- 2 db 18 cm-es formába osztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben, kb. 40-45 perc alatt megsütjük őket. Közben a krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és hűtőbe rakjuk.
- A grillázshoz sütőpapíros tepsire szórjuk a darabolt mogyorót, karamellizáljuk a cukrot, ráöntjük a mogyoróra, és ha megszilárdult, kisebb darabokra törjük. Az egyik tortalapot megkenjük a krém kétharmadával, megszórjuk egy nagy adag grillázzsal, rárakjuk a másik lapot, rákenjük a maradék krémet, szórunk rá kevés grillázst és a tetejére pakoljuk a szellem-habcsókokat.