Győr+
2019.01.14. 15:22

Szeles, átmenetileg enyhébb idő vár ránk

Tullner Jób atya, a Pinnyédi Meteorológiai Állomás vezetője azt mondja, a mai világunkban gyakran támadhat az embernek az az érzése, hogy nincsenek helyükön a dolgok. Ennek látszik ellentmondani az e hétre várható időjárás.

A nyugati szelek a szabályokat betartva, valóban a számukra kijelölt zónát foglalják el. Ez persze nem könnyíti meg az előrejelző dolgát, mert a ciklonstaféta egymást követő frontjai csak általános jellegű információt engednek adni: vagyis, kedden még feltámad az északnyugati szél, majd szerdától délnyugatira fordul és csillapodik.

Szerdán, csütörtökön és a pénteki nap első felében nyugisabb periódus következik, kisebb záporok lehetnek, miközben a nappali felmelegedés tavaszias szférákba szökell, s reggel is csak legfeljebb gyenge fagyokra kell számítani. Péntek estétől a szél ismét északnyugatira fordul, megerősödik, a nappali felmelegedés visszavonulót fúj +5°C alá, ismét lehet vegyes halmazállapotú csapadék, s jelenleg jövő hétfőtől egy komolyabb hidegbetörés körvonalazódik.

Nagytérségi helyzet

2. ábra forrása: Olasz Meteorológiai Szolgálat

A múlt hétig a Brit-szigetek felett állomásozott anticiklon délebbre húzódott, s így az óceáni levegő előtt felnyílt a sorompó a szárazföld felé. A 2. ábra vízgőztartalom térképén jól látszik az a hullámzó szállító-szalag rendszer, melynek mentén a nedves levegő hűvösebb és enyhébb csomagjai végigsöpörnek a kontinensen.

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

Péntek este a 3. ábrán látható, középpontjával a Botteni-öböl északi része feletti ciklon Németországot átszelő hidegfrontja közelít meg bennünket, mely egyengetheti az utat egy kicsit téliesebb tél felé. Aki persze nem várja annyira a telet, felcsücsülhet egy fapadosra, és csütörtök délután Las Palmasban leszállva délután +20°C fogadhatja. Milyen jó lenne ezt kimondani…nyáron.

4. ábra forrása: Spanyol Meteorológiai Szolgálat

Mindenesetre érdemes egy pillantást vetni a 4. ábra műholdfelvételére. Míg Európa és az Atlanti-óceán jelentős részén felhők randalíroznak, addig a Pireneusi-félsziget és a Kanári-szigetek napfényben fürdőznek. De, januárban így van rendjén, hogy a helyükön vannak a dolgok.

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

nyitókép: pixabay