‘Nyár van és semmi baj’

Győr+
2015.08.07. 16:58

Vízbe kerültek a bóják és levették a fürödni tilos táblát is az Aranypart I. szabad strandon, szerdán. Épp időben végeztek a munkálatokkal, ugyanis forró napok elé nézünk, ezért körbejárjuk a környékbeli strandolási lehetőségeket, és írunk arról is, mire vigyázzunk, hogy egy könnyed, vízparti kaland ne váljon drámává.

Hatalmas mennyiségű iszapot kotortak ki az elmúlt napokban az Aranypart I. szakaszánál, így az embert próbáló kánikulában nyugodtan megmártózhatunk a Mosoni-Dunában, már nem kell attól tartanunk, hogy kellemetlen állagú talajba süpped a lábunk. Fűke Péter, a polgármesteri hivatal településfejlesztési főosztályának vezetője elmondta, többéves problémát oldottak meg a kotrással. A kibányászott anyagot ráadásul hasznosítani is tudják, az iszap egy részét a jelenleg is tartó Duna-projekt során beépítik a szakemberek. Az Aranypart I–II a nyár végéig 8–20 óráig üzemel, a víz szerencsére kiváló minőségű, s áldást jelenthet egy átdolgozott nap után a 23-24 fokos hőmérsékletével. Ha még marad erőnk a forró napokon, az egyetemhez közeli szakaszon számos sportolási lehetőség közül is választhatunk.

 

 

Aki inkább a medencéket s a termálvizet preferálja, azok is megtalálják a számításukat városunkban, ráadásul lakcímkártya felmutatásával fél áron vehetjük igénybe a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő szolgáltatásait augusztus 31-ig. Horváth Cs. Attila általános igazgató a tapasztalatok alapján számít is az előttünk álló napokban a magas forgalomra, a közelmúltbeli hőségben megtriplázódott az átlagos forgalom. A medencékben napvitorlák és játékok segítik a kikapcsolódást, ezeken túl pedig a sportpályák is a vendégek rendelkezésére állnak. A gyerekeknek animátorok szerveznek programokat.

Népszerű fürdőhely a Győr központjától öt kilométerre található Achilles Szabadidőpark és Üdülőfalu is, ahol kiváló vízminőségű, természetes fürdőhely várja a látogatókat. A négyhektáros tónál a fiatalok és a kisgyermekes családok egyaránt jól érezhetik magukat: lassan mélyülő meder, játszótér, árnyat adó fák, ugrálóstégek, csónak- és vízibicikli-bérlési lehetőség, valamint ételbárok – ezeket találják a Gyirmót melletti parkban.

 

 

Szintén sokan kedvelik a várostól hét kilométerre lévő ikrényi strandot is, melynek fő profilja a vízisí. Rengeteg sportos fiatal veszi az irányt Ikrénynek a forró napokon, ahol a wakeboardon túl lábtenisz-, strand- és röplabdapálya is van.

 

 

Soroljuk azt is, ahol viszont tilos fürdeni: nem szabad az adyvárosi, illetve a József Attila-lakóterep területén található két tározótóban, az Iparcsatorna teljes hosszában, a Rába mindkét felén, a bácsai vízáteresztő zsilip környékén és a bányagödrökben, a pinnyédi hídnál, a püspökerdei átvágás teljes hosszában, Újvárosban a Mákos-dűlői volt kavicsbányában, Gyirmóton a Marcalban, a Holt-Marcalban, a győrszentiváni volt szabad strandon és persze a bányatavakban sem.

 

 

Tudjuk, hogy minden évben sokszor, számos csatornán ismételgetik unalomig a szabályokat, azonban ennek ellenére minden évben történnek olyan tragédiák, amiket el lehetne kerülni a tiltások figyelembevételével. Takács József százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense felhívta a figyelmet, kollégái folyamatosan ellenőrzik a vízpartokat. A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amelyért ötezertől ötvenezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok. „A rendőrök célja nem a bírságolás, hanem a megelőzés. Felhívjuk a figyelmet, hogy a tiltott helyeken veszélyes a fürdőzés, a bányatavak hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladék lehet az aljukon, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet, ami a jó egészségi állapotban lévők szervezetét is megviselheti, begörcsölhetnek az izmok. Továbbá az ilyen helyeken nincsenek sem higiéniai, sem elsősegélynyújtó egészségügyi helyiségek sem” – tette hozzá a rendőr százados. Azt már mi fűzzük hozzá, fertőzésveszéllyel, valamint veszélyes áramlatokkal is számolhatunk a tiltott helyeken.

 

 

S mint már írtuk, különösen nehéz napok elé nézünk, hétfőig hőségriasztást adott ki az országos tiszti főorvos. Megpróbáljuk néhány sorban összefoglalni a legfontosabb intelmeket: evidens, hogy lehetőség szerint a legforróbb órákban ne menjünk napra, ha pedig kint tartózkodunk, bőrünket védjük naptejjel. Felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban ne menjünk vízbe, s kerüljük a meggondolatlan, veszélyes vízbe ugrálásokat. Igyunk rengeteget, de ne cukros italokat. Jégkrémvásárlásnál vizsgáljuk meg, nem olvadt-e már fel egyszer, erősen jeges csomagolásút inkább ne vegyünk meg. Ha a fagyiskanalat két gombóc között szivacsba vagy rongyba törlik, inkább álljunk odébb. Gyereket, kutyát pedig ne hagyjunk a kocsiban – ezt sajnos nem lehet elégszer ismételni.

 

Z. A.

 

Belépőárak


Rába Quelle:

Gyermek, diák és nyugdíjas egész napos: 1.100 Ft

Egész napos felnőtt: 1.450 Ft

 

Achilles Park, napijegyek (15 óra után adnak kedvezményt)

Felnőtt: 950 Ft

Diák és nyugdíjas: 750 Ft

Gyermek 3–6 év között: 550 Ft

 

Ikrényi strand (16 óra után adnak kedvezményt)

Felnőtt: 1000 Ft

Gyermek: 600 Ft