Vadászba botlott a futó

Rozmán László
2019.09.04. 14:04

Népszerű rekreációs tevékenység a kirándulás, sportolás a természetben, szerencsére ehhez nem is kell sokat utaznunk, hiszen erdő akad bőven Győr környékén. Rengetegen járnak mozogni a Püspökerdőbe, és sok futóval találkozhatunk Győrújbarát erdős területein is.

Lőrinci György családjával és négylábú kedvencükkel, Oszival gyakran barangolnak az említett területeken, néhány napja azonban meglepő dologgal találkoztak: „Este 7 óra körül Győrújbaráton, a Kossuth utcától 800 méterre felfegyverkezett vadászok vontak kérdőre ingerülten, hogy mit keresünk az erdőben ilyenkor. Elmondásuk szerint akár le is lőhettek volna minket.”

György történetével felkerestük a Kisalföldi Erdőgazdaságot (KAEG). Orbán Tibor vezérigazgató is meglepődött, amikor meséltünk neki az incidensről. Elmondta, az erdők nagyrészt magánterületek, de tárva-nyitva állnak mindenki előtt, hiszen igyekeznek pozitív kapcsolatot ápolni a túrázókkal, sportolókkal és persze a vadászokkal.

Az eset után György szeretné, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy mikor is lehet járni az erdőt, nehogy nagyobb baj legyen. „Sajnos azt tapasztalom, hogy hibásan alakították ki a rendszert, hiszen a sportoló azt hiszi, hogy szabadon futhat, míg a vadász azt gondolja, hogy szabadon lövöldözhet. Ez így nincs jól. Több mint tíz éve élünk Győrújbaráton, de csak egyszer futottunk bele vadászati tevékenységbe, akkor el is állták az utunkat és nem engedtek be minket. Akkor tudtuk, hogy nem mehetünk be, hiszen egyértelműen a tudtunkra adták, hogy éppen vadászat van” – árulta el Lőrinci György, aki most semmilyen útzárral, korlátozással, figyelmeztető táblával nem találkozott. „A vadász a helyszínen azt mondta, hogy naponta idegesíti fel magát túrázókon, futókon, akik a területére tévednek. Arra a kérdésre, hogy azt mégis honnan kellene tudnunk, hogy 18 óra után tilos az erdőben tartózkodni, azt válaszolta, olvassuk el a vadászati törvényt. Rámutatott a puskájára és megkérdezte, mit gondol, ez viccből van nálam? Elég ijesztő volt.”

Lőrinci György és kutyája Oszi

A Győrújbarát környékén található erdők nagy része a KAEG tulajdonában van, és a területen vadászatra jogosult a Baráti Vadásztársaság, aminek tagjai az erdő teljes területén vadászhatnak. „Tevékenységünk semmiben nem gátolja, veszélyezteti az ide látogató túrázókat, örülünk neki, hogy egyre több embert vonz a rengeteg erdei látnivaló” – ezt már Nagy Ákos hivatásos vadász árulta el, aki hozzátette, vadásztársa nem mondhatott volna ilyet az erdőjáróknak. Kiemelte, kőbe vésett szabályozás nincs, de napnyugtától pirkadatik nem ajánlott az erdőkben tartózkodni, hiszen ekkor intenzívebb a vadak mozgása és a vadászok is ilyenkor járják az erdőt. Egyedül főszezon ideje alatt rendelnek el erdőjárási tilalmat, ilyenkor szeptemberben két hétig – szarvasbőgés idején – lezárják a területet. „Sajnos ilyenkor is előfordul, hogy az éjszakai, hajnali órákban találkozunk futókkal.”

Egy 2009-es törvény kimondja, hogy a gazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás életet vagy testi épséget veszélyeztet.

Nagy Ákos hivatásos vadász elmondta, szívesen adnak tanácsot és segítenek mindenkinek, aki az esti órákban szeretne barangolni az erdőben, hiszen az a céljuk, hogy mindenki élvezhesse a természetet. Orbán Tibor, a KAEG vezérigazgatója is kihangsúlyozta, hogy közeledik a főszezon a vadászatban. „Szeptember 10. és 25. között erdőlátogatási tilalmat szoktak elrendelni. Erről folyamatosak a tájékoztatások, a sajtóban is megjelenik, illetve táblákon is hirdetik.”

Sokan arra törekszenek, hogy jó kapcsolatot ápoljanak egymással, a túrázók, sportolók és a vadászok is, de sajnos biztosak lehetünk abban, hogy előfordulnak még hasonló esetek. Fontos, hogy védjük az erdőt és a természetet, óvjuk környezetét, és ne zavarjuk az ott élő állatokat.

„Az elmúlt időszakban azt tapasztaljuk, hogy a legnagyobb kárt a motorosok és a quadosok okozzák az erdőkben. A környezetszennyezés mellett folyamatosan zavarják az állatokat és a kirándulókat, arról nem is beszélve, mekkora károkat okoznak azzal, hogy keresztülhajtanak az erdőn, sokszor a kijelölt útvonalakat mellőzve” – zárta szavait Orbán Tibor.

Kapcsolódó témák: #közélet | #szabadidő |