Győri Nép – és Világzenei Fesztivál


2019-09-12 - 2019-09-14
Fesztivál
ingyenes program
Hirdetés

2019. szeptember 13. péntek

16:30 
Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére
bábszínház gyerekeknek
Helyszín: Kisszínpad

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi- e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.   

Játékunkat ötven percben, 6 éves kor felett ajánljuk.

18:00
Jóanépi
Helyszín: Nagyszínpad
A Jóanépi zenekar 2017 tavaszán egy baráti örömzenélés során alakult. Az együttes neve egyben zenéjük üzenete is.

Zenekari tagok:
Csasznyi Imi – ének, basszprímtambura
Agócs Márton – ének, gitár, ír buzuki
Czupi Áron – ütős hangszerek
Orosz Kristóf – gitár, ének
Cseke Dániel – szaxofon
Kocsis Levente – basszusgitár

19:00
Szabó Balázs mesél

További részletek hamarosan!
Helyszín: Kisszínpad
 

20:30
Bohemian Betyars 
Helyszín: Nagyszínpad

Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás.
A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nemcsak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír.

Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával.

Kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát, mára a hazai és európai klubok és fesztiválok visszajáró vendégei, de megjárták már Kínát, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is.

Kalandvágyuk továbbra is hajtja őket előre, hogy a világ minden pontjára eljussanak és zenéjükkel megmozgassák az ember testét-lelkét egyaránt, bármerre is járjanak.

Legyen utcán, klubban vagy fesztiválon a Bohemian Betyars örömzenéje, magával ragadó ritmusai kizökkentenek a hétköznapokból és beledobnak az önkívület mélyvizébe, pont úgy, ahogy ezt kitervelték.

22:00
PutriPop

Helyszín: Kisszínpad
 

A PutriPop egy világzenei elképzelés, amely egy sajátos hangzásvilágot képvisel, úgy a felvételeken, mint a színpadon. A PutriPop hagyományos dallamok ötvözete az erdélyi cigányzenével, megtartva azok eredeti szövegét. Fontos tényezője, hogy saját szövegű dalokat is alkosson. Hagyományos vonóshármas felállás gombos és billentyűs harmonikák vendégpárosításával, könnyed szövegvilágú hegedű-énekcentrikus folklór.

Zenekari tagok:

Bíró Szabolcs (Báró Maszkura) – ének, Harmonika
Szilágyi Tóni – hegedű
Könczei Bálint – brácsa
Johannes Olsson – harmonika
Boros Gábor – nagybőgő

2019. szeptember 14. szombat

15:30–17:00
Néptánc a téren!

Részletek hamarosan

16:45
Ismeretlen Ukrajna 
– Both Miklós előadása
Helyszín:Triangulum Galéria (Győr, Gutenberg tér 2.)

Both Miklós Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész az elmúlt években Ukrajna legnagyobb online népzenei archívumát (www.polyphonyproject.com) hozta létre. Az évi több hónapos terepmunkák eredményeként 2019-re közel 130 faluban rögzítettek több ezer dalt, szokást, mesét, táncot, interjút. A délutáni beszélgetésen ezekről az élményekről hallhatjuk, kiegészítve zenével, valamint a nagyvilágtól elzárt falvakban forgatott megrázó kisfilmekkel. 

17:00
Csernik Szende: Mesebölcső
Helyszín: Kisszínpad

“Fő a mese a lélekben, belé tettem a mesefazekamba a gyermeklelkemet, a csihány csípte ízeket gyermekkoromból, a forrást az erdő szoknyája alól…

…a csordogáló patak vizét, az erdő illatát, a napfény simogatását, az eső lágyságát, a száradó széna szálait, a fák hűs lombjait, a rétek virágait, a tarka pillangókat, a madarak hangját, az őzek lépteit, a bárányok csengőit, a tehenek kolompjait, a viharok erejét, a tisztások csendjét, a felhők járását, a kiscsirkék csipegését, a héják szárnyait, a kiskutyák szimatát, az egerek morzsáját, a békák kuruttyolását, a kakaskák kukorékolását, a falu szuszogását, a harangok csendülését, az emberek templomát, az Istenke szavát: az élet igéjét, a mesét. Ebből lett a mese íze, a lelkem felnőtt sója, a meseszó. Lelkem a mesét szórja. Isten áldja meg minden ember lelkét, meséjét!” 

18:00
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Helyszín: Nagyszínpad

A Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

19:15
Layanda

Helyszín: Kisszínpad

A Layanda magyar és indiai alapokon, valamint improvizáción nyugvó muzsikája a világ zenei párhuzamait keresi. Az együttes tagjai sajátos módon kapcsolódnak a Magyarországon kívüli kulturális színtérhez.

Zenekari tagok:
Fodor Réka – ének, cajon
Tóth Szabolcs – szitár
László Lilla – fúvós hangszerek
Ölvedi Gábor – ütőhangszerek
Felszeghy Márton – gitárok

20:45
Lajkó Félix Trió

Helyszín: Nagyszínpad

Tagok:
Lajkó Félix – hegedű
Sidoo Attila – gitár
Barcza József – bőgő

22:00
Táncház

Részletek hamarosan.
Helyszín: Kisszínpad

2019. szeptember 15. vasárnap

15:30–17:00
Néptánc a téren!

Részletek hamarosan!


17:00
Klárisok: Szerelemcsütörtök, dobszerda

mesekoncert gyermekeknek
Helyszín: Kisszínpad

Jól ismert énekes-táncos népi játékaink és dalaink szimbólumaik segítségével önállóan rendeződnek tematikai szempontból is összefüggő egésszé a klasszikus tündérmese fonalán. A koncert során a sárkány legyőzésével a bátor legények kiszabadíthatják a szépséges királylányokat és együtt vehetünk részt a hét országra szóló lakodalmon!

18:10
Zűrös Banda

Helyszín: Nagyszínpad

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és  a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei  stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei  arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015  szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi  mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistája, a World Music  Charts Europe (WMCE) legjobb albumai közé. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.   

Tagok:

Básits Branka – ének
Makó Péter – szaxofon
Babcsán Bence – szaxofon
Varga Kornél – gitár
Boros Attila – basszusgitár
Kertész Ákos – Dob

19:30
Romungro Gipsy Band

Helyszín: Kisszínpad

Egy szemtelenül fiatal, roma és egy szintén csak húszas éveinek közepén járó, magyar muzsikus alapította a zenekart. Autentikus lovári és beás cigány népzenét játszanak, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő, cajon, mandolin és darbuka. Végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyben komoly hangzásvilágot mutat ez a zenei kultúra. 

Tagok:

Horváth Péter – kanna, szájbőgő, vokál, cajon (zenekarvezető)
Suha Vilmos – gitár, ének, szájbőgő (zenei vezető)
Visi Roland – csettegő, darbuka, kanál, vokál, szájbőgő
Drapán László – szaxofon, Hammond SK-2

20:45
Seven Seconds In The Future

Helyszín: Nagyszínpad

A szó szerint minden műfajban könnyedén alkotó 7s ezúttal ismét Győrben! Változatos, modern és pörgős örömzenére számíthatunk. Improvizált funk, jazz, soul, rock, hiphop, hogy csak párat említsünk. Minőségi, élvezhető, táncolható spontán alkotás, ahol mindenki egy még sosem hallott dal refrénjét énekli. Zene a jövőből.

További állandó programok:

Hagyományőrző faműves bemutató, játszóház és kiállítás

szombat-vasárnap 16.00-19.00

A kiállításon a lassan feledésbe merült famegmunkáló szerszámokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a bemutató során pedig többet közülük munkában is láthatnak. A játszóházban fa állatkák, medálok, játékok készülnek, melyet a gyerekek kifesthetnek, magukkal vihetnek.

Népi Ügyességi Játékok és Kukoricás Játszó
péntek-vasárnap 16.00-19.00

A Kenderkóc Népi Játszóház játékai minőségi, igényes kivitelben fából és vesszőből készültek. A malom, a bubuc játék, az egyensúlyozó és célbadobós játékok minden korosztály számára élvezetes és szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak.

A Kukoricás Játszóban a különböző méretű teknőkből lapátolgathatják a kukoricát a gyerekek, izgalmas feladat a csöves kukorica fosztása, majd kézzel való morzsolása, eredeti kézi darálóval való darálása, végül a kukoricaliszt szitálása. A mai gyermekek számára óriási élményt nyújtanak ezek az egykoron a mindennapok részét képező munkafolyamatok. Az egész játék rongyszőnyegeken zajlik, így a gyerekek nyugodtan belemerülhetnek a kukoricázás izgalmába

További állandó programok hamarosan!

Kézműves bemutató és vásár

Az ország különböző tájairól érkező kézműves mesterek kirakodóvására.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

további programok
2024-07-27

Tekerj a zöldbe!

Gasztrotúra a Szigetközben.

részletek
2024-07-27

Sztárokkal érkezik a Tóparty!

Az elmúlt évek színvonalát felülmúlva még változatosabb programokkal készülnek a szervezők.

részletek