Megújult a központi könyvtár épülete

Fotó: MekliZ Fotó
Győr+
2021.11.02. 12:32

November első felétől ismét birtokba vehetik majd az olvasás szerelmesei a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér központi épületét. A Herman Ottó utca 22-es szám alatt található könyvtárban tavasz óta folytak a munkálatok, az eredményekről ezen a héten sajtótájékoztatón számoltak be a média képviselőinek.

Az épület az utóbbi hónapokban teljes elektromos felújításon esett át, és megváltozott az eddigi téglás beltéri burkolat is. A falak modern, ívelt külsőt kaptak, felújították a mennyezetet, és új járólapokat raktak le. A cél az volt, hogy az olvasó, aki betér ide, egy mai, friss, felhasználóbarát teret kapjon, amelyből a jól megszokott szolgáltatások mellett nem hiányozhatnak a figyelemfelkeltő és komfortos megoldások, valamint bútorok sem. A felújítás tervei között szerepelt, hogy függőfotelekkel, babzsákokkal, mennyezeti vetítésekkel tegyék még érdekesebbé a könyvtári élményt. 

Dr. Horváth Sándor Domonkos elmondta, szeretnék, ha a könyvtár a mai modern Győr nappali szobája lehetne, ahova jó betérni. Az igazgató azt is hozzátette, a mostani felújítás nem jöhetett volna létre a forrást biztosító pályázatok nélkül. Az épület korszerűsítéséhez közel 50 ezer eurós támogatást nyújtott a magyar–szlovák Interreg projekt, „Az innovatív könyvtári megoldások kreatív könyvtári terek létrehozására” (SKHU/WETA/1901/4.1/301) elnevezésű pályázat keretében. A megvalósításhoz Győr városa, és a Nemzeti Kulturális Alap is jelentős támogatással járult hozzá.

A nagyszabású projekt lezajlott, az informatikai és szakmai utómunkálatok még néhány napot igénybe vesznek, ám a könyvtár tájékoztatása szerint, hamarosan az olvasók is birtokba vehetik az épületet. A nyitás időpontjáról mi is beszámolunk majd. 

Fotó: MekliZ Fotó