Győr+
2015.08.27. 15:43

Szimbólumok szobra Pannonhalmán

Hefter László és fia, Hefter Brúnó újabb remekművet készített.

Augusztus 20-án adták át Pannonhalmán azt az emlékművet, mely a város centrumában, mint egyfajta térinstalláció színesíti a kultúrában egyébként is gazdag környezetet. A 850 kilós, 70 darab gránit lemezből és 120 darab üvegtárcsából álló alkotás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

A művészek másfél évvel ezelőtt a város önkormányzatával közösen indultak egy pályázaton, a kivitelezés közel három hónapon át tartott. „Több verzió, több terv is született, de a zsűri végül az oszlop mellett döntött, aminek én magam is nagyon örültem. Az oszlop ugyanis az európai kultúra szimbóluma” – kezdte a szobor történetét Hefter László. Az üvegművész nagy hangsúlyt fektetett a szimbólumokra, szerinte ugyanis a formalitás mellett, ennek is nagy szerepe van. „Volt egy feladatunk, nevesül, hogy készítsünk egy olyan alkotást, mely Pannonhalma főterén jelöli a városközpontot. Az oszlop világi és szakrális értelemben is számos jelentéssel bír. Az oszlop összeköttetés ég és föld között” – mondta az alkotó, miközben a helyszínen bemutatta a Győr Plusznak az egyedi kreációt.

A remekmű négyzet alapja az állandóságot és a stabilitást, míg a körforma magát a változást, a végtelen körforgást szimbolizálja. Az egész olyan, mint egy talajminta, ez pedig utal a környezetre, az üledékes Pannon domborzatra, melyet a Pannon tenger formált valaha. „Tulajdonképpen ez a szobor a város krónikáját próbálja megörökíteni, éppen ezért kapta a „Pannon Történet Oszlop” elnevezést. Olyan, mint egy mélyfurat, a rétegekben különböző korok jelennek meg” – fogalmazott a készítő.

„Az emberek mindig aktualizálják a dolgokat, így azt is szeretném, ha mindenki úgy tekintene erre a munkára, hogy minden időben ismerős legyen. Vagyis a múlt tanulságait, a jelen pillanatait és a jövő reményeit is valahol belelássa az, aki megtekinti” – hangsúlyozta Hefter László, aki azt is elárulta portálunknak, hogy nem gondolkozik azon, mit csinálna másként az alkotáson, ha újrakezdhetné. „Ezeket a gondolatok mindig elhessegetem, hiszen minden feladat új ötleteket, új elképzeléseket szül, melyekkel aztán tovább lehet lépni.”

Az emlékmű este is különleges látványt nyújt, már csak azért is, mert kivilágítva, összhangban a fölötte magasodó Pannonhalmi Bencés Főapátság épületével igazán egyedi miliőt varázsol a város szívébe.

Csapucha Adrienn
fotók: Révi Dániel Máté