Győr+
2015.09.05. 15:00

Gyere és Színezd át!

Az országos társadalmi kampány Győrbe érkezik!

Egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Színezd át! elnevezésű, május végén indult országos programsorozat, amely októberig kilenc megyeszékhelyen egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi programmal és egy különleges musicallel várja az érdeklődőket a nyitottság, valamint az együtt- és egymásért gondolkodás jegyében.

 

A Kaposváron útnak indított országos rendezvénysorozat szeptember 11-én érkezik Győrbe. Az esemény házigazdája Borkai Zsolt polgármester, helyi védnökei pedig Görbicz Anita kézilabdázó és férje, Vincze Ottó válogatott labdarúgó lesznek. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A II. János Pál pápa téren megrendezendő ingyenes családi nap programjában játékos feladatok – várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés és hangszerkipróbálás –, valamint színpadi programok (koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek, e mellett pedig egy nagy „Büszkeség falat” is tanulmányozhatnak majd a helyszínre érkezők. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a kampány ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi.

Az országos program során az esemény házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, a programok megvalósulását pedig helyi védnökök segítik. A védnökök ismert, közkedvelt személyiségek, sportolók, művészek, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és – hovatartozásuktól függetlenül – vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között találjuk többek között Miklósa Erika operaénekest, D. Tóth Kriszta UNICEF-nagykövetet és újságírót, Demjén Ferenc énekes-zeneszerzőt, Kiss Rigó László szeged-csanádi püspököt, Ráckevei Anna színésznőt, színházigazgatót, és Sors Tamás többszörös paralimpikon világ- és Európa-bajnok úszót. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A családi nap részletes programjai, valamint további információk a facebook.com/szinezdat oldalon, valamint a www.szinezdat.com weboldalon olvashatók.

A rendezvényt – minden helyszínen – a Somnakaj című roma musical, az első etno ballada esti előadása zárja, amelyben itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek, táncosok működnek közre. A Somnakaj több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán született meg. Az előadás egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, igazi cross-over, valóságos örömzene.

A korábbi helyszíneken nagy sikert aratott előadásnak Győrben, szeptember 11-én a Győri Nemzeti Színház ad helyet. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt és Papadimitriu Athinát, Szakcsi Lakatos Bélát láthatják majd a nézők.