Győr+
2015.09.07. 12:40

Menekülthelyzet: Győr határozott lépéseket tesz

A győri intézkedési terv a helyi lakosság komfort-, és biztonságérzetét erősítő intézkedései mellett a migránsok szükségleteinek kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektet…

„Ha nem is vertük nagy dobra, a Polgármesteri Hivatal szakemberei folyamatos egyeztetéseket folytattak az elmúlt hónapokban a migránskérdés helyi kezelése érdekében. Egyeztetettünk a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a katasztrófavédelemmel, az útkezelő szervezettel, a Győr-Szollal, de a vámosszabadi polgármester-asszonnyal és a táborvezetővel is. Felhívásomra több mint háromszáz lakossági levél és vélemény érkezett, ezek mintegy tíz százaléka a befogadó, a többi pedig a migránsok jelenlétének zavaró hatásával, a félelmekkel foglalkozik.” – monda el Borkai Zsolt polgármester, aki köszönetet mondott a lakosságnak az aktivitásukért. Hozzátette, a Győrben kialakult probléma kezelésére az említett szervekkel, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal közösen intézkedési tervet dolgoztak ki. Kiemelte, Győr tekintetében egyrészt azokról a migránsokról kell beszélni, akik a vámosszabadi állomásról jönnek be a városba, másrészt pedig azokról a menekültekről, akik a vámosszabadi tábortól függetlenül vonulnak át Győrön, és töltenek el nálunk valamennyi időt. A polgármester vázolta azt az intézkedési tervet, amely egyszerre fókuszál a helyi lakosság komfort-, és biztonságérzetét erősítő intézkedésekre, a rendőrök, katonák és az intézkedő hatóságok ellátására, valamint a migránsok szükségleteinek kiszolgálása is. Ebben szerepel többek között, hogy intenzív szemétszedést valósít meg a Győrszol a köztisztaság megőrzésének érdekében, fokozott rendőri jelenlét lesz a belvárosban és azokon a területeken, ahol ez a helyzet miatt indokolt.

 

 

„Óriási probléma, hogy a győri diákok nem tudnak fel és leutazni a vonatokkal a felsőoktatási intézményekbe, ezért az önkormányzat – szükség esetén – magánbuszok, magánszerelvények indításában is közreműködik” Ezek, a tervek szerint pénteken és vasárnap indulnának, és kizárólag a diákok vehetnék igénybe Győr és Budapest között. A jártatok indításáról már folyik az egyeztetés a Máv Start Zrt-vel és magánbusz-társasággal is. „Amennyiben a rendőrségnek, a szolgálatot teljesítő szervezeteknek bármilyen igénye merül fel, amiben a város segíteni tud, természetesen ezekre is reagálunk, és megtesszük a szükséges lépéseket” – mondta el a polgármester, aki kifejtette, a lakosság érdekében meghozott intézkedések mellett olyan lépéseket is tesznek, amelyek a migránsok városunkban tartózkodásának rendezettségét, ellátását segítik. Ilyen például, hogy a MÁV segítségével kialakítanak egy központi koordinációs és információs központot a Révai utcában, a Baross hídnál lévő raktárépületben, ahol a Máltai Szeretetszolgálat működtetésében zajlik majd az adományok elosztása és a tájékoztatás, amiben tolmács is segít majd. A pályaudvar környékén több mobil WC-t helyeztek el, és vízvételi lehetőséget is biztosítanak a számukra. A város több pontján, így a menekültek által látogatott helyeken újabb szemetes edényeket helyeznek ki. Több információt – például, hogy merre találnak vízosztó helyet – idegen nyelven is kitábláznak. A polgármester hangsúlyozta, a közeledő hideg idő új helyzetet teremt, amire szintén fel kell készülni, ezért a szakemberek már keresik azokat a helyszíneket, ahol melegedők hozhatók létre többek között a gyermekes migránsok számára.

 

 

Radnóti Ákos alpolgármester hozzáfűzte, a rendőrséggel, közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel folyamatosak az egyeztetések, amelynek köszönhetően a jelenlétük is még érezhetőbb lesz a városban, és különösen igaz ez az iskolák környékére, ahol a reggeli iskolakezdés idején és kora délután még fókuszáltabb lesz a figyelem.

 

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte, a frekventált és érintett belvárosi parkokat folyamatos takarítják, szükség szerint fertőtlenítik az eszközöket, a Bisinger ligeti vizes játszóteret pedig higiéniai okokból már le is zárták. A Mobil WC-k és szemetes edények kihelyezésével és azok folyamatos cseréjével is a köztisztaság fenntartásán dolgoznak.

 

 

Dr. Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régiótitkára elmondta, a kialakult helyzet miatt a saját munkájukat is újra kell strukturálniuk. Kiemelte, sok adomány érkezik, de ezek koordinálatlansága azt is eredményezi, hogy sok élelmiszer kárba vész. A célzott, jól szervezett segítség érdekében működtetik majd a már említett elosztó központot, ahol nem csak az adományokat csoportosítják, de a civil szervezetek munkáját is össze tudják hangolni, a feladatokat a hatékonyság érdekében osztják fel. Mint mondta, ezt a problémát csak közösen tudjuk megoldani, és örömteli, hogy az önkormányzat koordinálásával Győrben minden szereplő erre törekszik.

 

 

 

Borkai Zsolt polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a jelenlegi helyzetben a vámosszabadi tábor bezárására nem sok esélyt lát, és az is biztos, hogy ezt a problémát sem Győr, sem az ország nem tudja egymaga megoldani, Európa egységesebb és határozottabb fellépésére lenne szükség. Győr azért lépett, hogy a kialakult helyzet ellenére megmaradjon a város élhetősége, biztonsága, tisztasága. Ebben talált partnerekre a város, és várhatóan a most létrejött összefogásba mások is bekapcsolódnak, akár a gazdasági szféra szereplői is a közös ügy mellé állhatnak.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor