Győr+
2015.09.08. 17:25

Hétezren látták a gróf festményeit

Bezárt a Batthyány Gyula életművét bemutató kiállítás.

Több mint hétezren látták négy hónap alatt az Esterházy-palotában megrendezett, a Batthyány Gyula életművét bemutató nagyszabású tárlatot.

Fekete Dávid alpolgármester a kiállítás zárasaként elmondta, Győr számára kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást szervezett a művészeti múzeum. Az egyedülálló tárlat megrendezésével a méltatlanul elfelejtett Batthyány Gyula újra a művészvilág, a művészetkedvelő közönség érdeklődésének középpontjába kerülhetett. A kiállítás anyaga soha így együtt nem volt látható és soha nem is lesz, hiszen az Esterházy-palotában bemutatott festmények 90 százaléka magángyűjtők birtokában van.

A tárlatot különféle kulturális- és szabadidős események kísérték, így a múzeum igazi befogadó intézménnyé vált – emelte ki az alpolgármester. A siker azt mutatja, ilyen jól installált, jól megszervezett és kitalált rendezvény még nem volt a győri múzeumban. Fekete Dávid hangsúlyozta: a jövőben ehhez hasonló, nagyszabású, izgalmas tárlatokat kívánnak rendezni.

Grászli Bernadett múzeumigazgató elmondta, hétfőtől csomagolják a festményeket, bontják az installációkat. A legnagyobb kép, „Az ezer év küzdelmei” című történeti kompozíciót ezúttal is daruzással fogják kiemelni az épületből, mint ahogy az a behelyezésekor is történt.

A Batthyány-kiállítás installációi, tablói, fotói legközelebb az egykori bicskei Batthyányi-kastélyban lesznek láthatóak, ahol ma gyermekotthon működik. A tárlat utazó-kiállítás formájában népszerűsíti tovább a festőművész munkásságát, Batthyány Gyula elfeledett életművét, amelyet Győr városa helyezett vissza a művészettörténetben az őt megillető helyre – hangsúlyozta Grászli Bernadett.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor