Győr+
2015.09.09. 17:34

Nyílt nappal indul az évad

A Győri Nemzeti Színház szerdán tartotta évadnyitó társulati ülését.

Megemlékezéssel indult a teátrum évadnyitó ülése, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai egy perces néma felállással Ács János előtt tisztelegtek, a Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházrendező ugyanis július 22-én hunyt el, 66 évesen.

A Nagyszínpadon tartott szerdai találkozón Forgács Péter röviden összegezte a nyár történéseit. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt hónapokban felújítások zajlottak az épületben, mintegy 60 millió forint értékben. De nemcsak a beruházások miatt volt mozgalmas a nyár, a Jézus Krisztus szupersztár című előadást például két alkalommal is teltház előtt játszotta a társulat a Margitszigeten, míg a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában a Figaro házassága aratott nagy sikert. Olyannyira, hogy a szemle szeptemberi díjkiosztó gálájáról Csankó Zoltán is elismeréssel térhetett haza, a Jászai Mari-díjas színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó kitüntetéssel gazdagodott. „Nem szabad megfeledkeznünk a színészolimpiáról sem, művészeink 14 arany, 9 ezüst és 5 bronzéremmel az éremtábla első helyén végeztek” – árulta el Forgács Péter.

A sikerekre Radnóti Ákos alpolgármester is büszke, különösen arra, hogy az októberig zajló bérleteladás tekintetében is rekord várható. „Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többen jöjjenek el a színházba, különösen szívügyem az, hogy a színházszerető fiatalok köre is bővüljön. Örömmel hallhatunk és olvashatunk folyamatosan a teátrum sikereiről, ezekkel az elismerésekkel pedig a város hírnevét is öregbítik” – nyilatkozta a Győr Plusznak Radnóti Ákos.

A rendezvényen Forgács Péter külön kitért a csütörtöki nyílt napra és annak izgalmas programjaira, majd sok sikert kívánt társulatának a 2015/2016-os évadra.

Az “1 nap a kulisszák mögött” című rendezvény részletes programját itt olvashatja!

Míg a Nagyszínpadon a műszaki és művészeti munkatársak elindították a soron következő szezont, addig a színház aulájában egy különleges kiállítás nyílt a győri, Forrás Waldorf Általános Iskola és Gimnázium diákjainak jóvoltából. A tárlat alkotásai Cseh Tamásra és Pingiczer Csabára emlékeznek. Portálunk a kiállítás ötletgazdáját kérdezte. „Régóta szeretek portrékkal foglalkozni, mindig is közel állt hozzám. Hartyándi Jenővel régóta terveztük már, hogy rendezünk egy Cseh Tamásról szóló tárlatot, így az már gyakorlatilag adott volt. Közben aztán történt egy sajnálatos tragédia a színházban, ami mélyen érintett, hiszen Pingivel nagyon jóban voltunk, a szüleit is jól ismerem, így ragaszkodtam hozzá, hogy róla is megemlékezzünk” – fogalmazott Sándor József Péter alkotász.

A művészt tervei megvalósításában az iskola tanulói segítették, a portrék egy részét a fiatalok készítették, ahogy az a tárlat megnyitóján kiderült, nagy lelkesedéssel, adózva az elhunytak emléke előtt.

Csapucha Adrienn
fotó: O. Jakócs Péter