Győr+
2015.09.12. 10:00

Október végére elkészül a földház Felpécen

Földház épül Felpécen. A hivatalos nevén Biomimetikus Életmód Központ a Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. által elnyert KEOP-6.2.0/B/11-2011-0020 sz. pályázat keretén belül, 5 százalékos önerő mellett az Európai Unió és a magyar állam 125.295.500 Ft összegű támogatásával valósul meg, s fő célja, hogy népszerűsítse a környezetbarát építési technológiákat, más kifejezéssel, a fenntartható életmódot.

Enyingi Tibor projektvezetővel járjuk be az épülő létesítményt. A kánikulában kellemes a hőmérséklet a félig kész földházban. Azért földház, mert tető helyett a betonszerkezetre föld kerül, a földbe pedig növények, így a zöldtető előnyös tulajdonságait is bemutatják majd a látogatóknak. A ház oldalait ugyancsak földdel borítják be, a legnagyobb kánikulában sem lesz benn több 20-22 foknál. A központot fenntartható, kevés gondozást igénylő, ugyanakkor őshonos növény- és állatfajokban gazdag kert övezi.

A projekt célja a fenntartható életmód népszerűsítése, a fenntartható életmódhoz nélkülözhetetlen komplex szemlélet kialakításával és elmélyítésével – magyarázza Enyingi Tibor. – A Biomimetikus Életmód Központ kialakítására és üzemeltetésére az észak-dunántúli térség központi helyén, a Győr közelében fekvő Felpécen kerül sor. A központ tervezett vonzáskörzete a Nyugat- és Közép-Dunántúli Régió.

A központ tanácsadással, képzések, előadások, fenntarthatósági programok szervezésével foglalkozik. Legfontosabb demonstrációs eszköze maga a BÉK épülete és annak környezete, ahol számos, rendszerbe szervezett, megújuló energiát hasznosító eszközt, berendezést ismerhetnek meg a látogatók.

Az épület megújuló villamosenergia-rendszere három elemből áll: napelem, szélgenerátor, valamint lineáris gőzgenerátor. A fűtést biomassza-kazán, téglakályha és talajkollektor biztosítja. A központ segítségével az érdeklődők, látogatók képet alkothatnak a megújuló energiaforrásokat felhasználó eszközök működéséről, számszerűsíthető teljesítményéről, alkalmazási lehetőségeiről, valamint az általuk biztosított pénz- és energiamegtakarítási lehetőségekről.

A fenntartható életmód elemei közül nyolcat azonosítottunk be, ezek köré tervezzük a tevékenységeket – magyarázza a projektvezető. Ezek az energiahatékonyság javítása, a megújuló energiák, a környezettudatos építkezés, a hulladékkezelés, a szennyvízkezelés, a komposztálás, a fenntartható kert, és a biotáplálkozás.

Szeretnék bevezetni a biomimetikus (természet-utánzó) rendszerek fogalmát is a fenntartható életmód jellemzői közé. A központ „anyagcseréje” a természet elvét követve, körfolyamatokba rendeződik, a szerves hulladékok helyben újra felhasználásra kerülnek. Energiaigényét közvetlenül, illetve közvetve a nap segítségével fedezi, a földház maga és kertje pedig elősegíti környezete magas biodiverzitását.

A célcsoportok építtetők és tulajdonosok, családok, akik szeretnék fenntarthatóbbá tenni az életmódjukat, valamint azok, akik elősegíthetik ezen cél megvalósulását: jegyzők, építési előadók, környezetmérnök hallgatók és civil szervezetek.