Győr+
2015.09.12. 11:11

PannonHajsza, akadályokon át festői tájakon

A festői szépségű Pannonhalmán hagyományteremtő jelleggel szervezik meg október 3-án a PannonHajsza elnevezésű akadályfutó versenyt.

A futóknak nagyjából 7 – 7,5 km-es távot kell teljesítenie a Főapátság környezetében kijelölt földutakon és ösvényeken vezető pályán, amelyen 15-nél több, ügyességet, erőnlétet, szellemi frissességet igénylő akadály is fel lesz állítva – árulta el Tálos Gergő, a Yakuza Fitness Győr értékesítési és marketingvezetője, egyben a PannonHajsza egyik főszervezője. „A feladatok sikeres teljesítéséhez szükséges, hogy az ember bizonyos mértékben elbírja a saját súlyát, például lesz kötélmászás is. A pálya sok helyen meredek szakaszokon, hegyen-völgyön keresztül vezet. Olyan feladatokat találtunk ki, amelyek kapcsolódnak Pannonhalmához, a Főapátsághoz, a térség történelméhez, illetve a levendulás kerthez. A verseny a gyógynövénykertből indul és ott is ér véget.”

Örömmel állt a kezdeményezés mellé a Főapátság, valamint Pannonhalma Város Önkormányzata, de a rendezvényt a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülésébe tömörült vállalkozások is támogatják.

Ahogy dr. Pottyondy Ákos, a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjének vezetője fogalmazott, számukra kiemelten fontos a lélek, a szellem és a test egyensúlyának ápolása. „Teljes életet csak e hármas egység harmóniájában élhetünk igazán, a szakrális és kulturális központként ismert Főapátságtól ezért sem áll távol egy ilyen akadályfutó verseny. A különleges helyszín még érdekesebbé teszi a viadalt, hiszen a versenyzők bebarangolják Pannonhalma térségét, a borvidéket, a gyógynövénykertet, az Apátsági Arborétumot.”

„Amennyire elriasztó, annyira különleges és vonzó az akadályfutás – tette hozzá Tálos Gergő. – Magyarországon nagyon népszerűek ezek a versenyek, Amerikából indultak el, mára pedig egész Európát meghódították. A saját csapatunkkal mi is megyünk több versenyre, és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen próbálják ki magukat. A Yakuzában felkészülési lehetőség is van a viadalra, kezdőknek hétfőn és szerdán fél héttől tartunk edzéseket. Ezek során egy jól felépített módszert, az ABS-t (Active Body System) alkalmazzuk, mellyel az erőnlétet és az állóképességet növeljük, ez mind jól fog jönni a versenyen. A verseny bárki számára vállalható, mivel ha valaki véletlenül nem tud egy akadályt teljesíteni, az kiválthatja azt különféle egyéb feladatokkal, ám ez időveszteséget jelent, így hátráltatja a versenyben.”

Október 3-án reggel 9-kor indul az első futam. Egy futamban egyszerre 50 ember indul óránként, de nagy létszám esetén akár sűrűbben is. Online jelentkezésre 5000 Ft ellenében szeptember 26-ig van lehetőség, ezt követően a versenyre jelentkezni már csak a helyszínen, 6000 Ft ellenében lehet.

A versenyen kötelezettség nélkül bárki kipróbálhatja magát, de a rendezvény jó program akár a családoknak is, hiszen már 10 éves kortól lehet indulni! A PannonHajszán korosztálytól és nemtől függően 8 kategóriában hirdetnek győzteseket, értékes nyeremények kerülnek kiosztásra! Minden befutó érmet, pólót, cégek által felajánlott belépőket, kuponokat kap. Aki pedig nem a mozgást választja, azokat műsorok, kirakodóvásár is várja a helyszínen. Egész nap egy dj szolgáltatja a zenét, a helyi hangulatfelelős pedig Nagy Balázs lesz.

 

(x)