Győr+
2015.09.13. 17:56

Önkéntes tűzoltók versenyeztek

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Megyei Tűzoltó Szövetség szombaton második alkalommal szervezte meg a körzeti versenyen kategóriájukban legjobb eredményt elért csapatoknak a II. fokozatú gyermek-, ifjúsági- és felnőtt önkéntes tűzoltóversenyt Sáráspusztán.

A cél a hagyományok ápolása, az egyesületek utánpótlás nevelésének elősegítése. Az egyesületek tagjai feladataikat önkéntesként, munkabér nélkül, szabadidejükben teljesítik.

A versenyt Sallai Péter tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója nyitotta meg, majd Vécs Pál a Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke üdvözölte a résztvevőket és jó versenyzést kívántak a csapatoknak.

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tevékenysége ellátása során feleslegessé vált két tűzoltó gépjárművet és egy terepjárót ajánlott fel a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületeknek, az egyesületek hatékonyabb segítségnyújtása érdekében. A kiírt pályázaton az IFA W 50 TLF típusú gépjárműfecskendőt a szilsárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyerte, a Steyr Rosenbauer TLF 2000 típusú gépjárműfecskendőt a fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyerte, a Lada Niva Típusú terepjáró gépjárművet pedig a rábapordányi „Fáklya” Tűzoltó Egyesület használhatja a jövőben.

A járművek kulcsainak ünnepélyes átadása után, sorsolás alapján megkezdődött a viadal, kismotorfecskendő szerelés és a váltófutás versenyszámokban.

A versenyen 29 csapat vett részt három korcsoportban, hat kategóriában.

A legjobb eredményt elért csapatok kategóriánként:

Gyermek lány kategória I. helyezett: Bágyogszovát csapata

Gyermek fiú kategória I. helyezett: Szilsárkány csapata

Ifjúsági lány kategória I. helyezett: Rábacsanak csapata

Ifjúsági fiú kategória I. helyezett: Fertőszentmiklós csapata

Felnőtt női kategóriában I. helyezett: Szilsárkány csapata

Felnőtt férfi kategóriában I. helyezett: Lipót csapata

Összesített csapatversenyben I. helyezett: Lipót felnőtt férfi csapata

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy vándorserleget ajánlott fel a 800 liter/perces kismotorfecskendő szerelés versenyszámban a legjobb időeredményt elért csapatnak, amely Fertőszentmiklós ifjúsági fiú csapatáé lett az idén.

A Megyei Védelmi Bizottság is felajánlott egy vándorserleget, a legjobb összesített időeredményt elérő csapatnak, amely a Lipótiak felnőtt férfi csapatához került.

A Megyei Tűzoltó Szövetség is felajánlott egy-egy különdíjat a leggyorsabb csapatoknak. Kismotorfecskendő szerelésben a Fertőszentmiklós ifjúsági fiú csapata volt idén a leggyorsabb, váltófutás versenyszámban pedig a Csornaiak felnőtt férfi csapata érte el a legjobb eredményt.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek hagyományápoló, közösségformáló, fiatalokat nevelő, tűzmegelőzési funkciót töltenek be, de részt vesznek a helyi közbiztonsági, veszélymegelőzési munkákban is. Az egyesületek működése, az önkéntesség a katasztrófavédelem által támogatott társadalmi érték.

 

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság