Győr+
2015.09.15. 18:12

Megtörtént Ecsetek

Galla Miklós élete első kiállítása Győrben nyílik. Kedden Győrben járt a humorista, szignózta a képeiről készült digitális nyomatokat és interjút adott portálunknak.

Az október 16-án, a Rómer házban nyíló tárlaton festői tehetségét mutatja be, majd önálló estjén a tőle megszokott abszurd humorát csillogtatja meg.

 

Önt humoristaként ismeri az ország. Honnan jött a festés?

Úgy kezdődött, hogy 2011-ben, amikor a Könnyű műhaj című könyvem készült – ami egy kincses kalendárium, abszurd kivitelben – egyszer csak a homlokomra csaptam, hogy festeni kéne! Nonfiguratív képek jelentek meg a szemeim előtt. Így készült az első három vízfestményem, ami bekerült a könyvbe.

Később a kiadóm felajánlotta, vigyük el a festményeket aukcióra. Én megint a homlokomra csaptam és azt mondtam, ne a három kezdetleges képet vigyünk, hanem tudok én annál sokkal jobbakat is festeni! Innentől kezdve egyre fejlődök. Most sokkal jobbakat festek, mint tavaly. Nem tudom, hova lehet még fejlődni. Sokszor ha kész egy kép, úgy érzem, annál jobbat már nem tudok festeni, aztán jön egy új ötlet és sikerül jobbat készítenem.

 

Miket fest?

Az absztrakt festészetet követem, nonfiguratív dolgokat festek, a saját jobb kezemmel, akvarellel. Az absztrakt festészet célja, hogy új látványt hozzon létre az ember. Nem a természetben előforduló őzikét, vagy patakocskát, hanem eddig még nem létező idomot létrehozni. Új látványt kell alkotni. A másik jelszó, hogy amit látunk, az maga a megfejtés. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen rejtett üzenete, társadalomkritikai üzenete a képnek, hanem amit látunk az maga az üzenet. A harmadik szlogen, hogy bármire szabad asszociálni, de semmire sem kötelező – aki, aminek látni akarja, az az. Egyik kedvencem a De jó intelligensnek lenni című képem…

 

 

Láttam, a festményeit és azok szignált digitális nyomatait is árulja az interneten.

Vettek már néhányat, de nem vagyok türelmetlen. Engem jelenleg még mint komédiást és humoristát ismernek. A fellépéseimen vetítem a képeimet, mindig a legfrissebb hatot mutatom meg, pálcával a kezemben vicces magyarázatokat fűzök hozzájuk. Volt olyan, hogy valaki egy előadásom után a fülembe súgta, neki a képes vetítés tetszett a legjobban. Nem sértődtem meg. Az hogy jól tudok komédiázni, az már egy megszokott dolog, nem akkora kihívás, de a festés az egy új szerelem.

 

 

A festés mellett milyen feladatok várnak Önre?

Győrbe a 300 festményem közül a legkedvesebb huszonötöt mutatom be októberben. Vannak fellépések, ahová hívnak, oda megyek. Tizenkilenc év szünet után kibékültem Laár Andrással, a novemberi, 60. születésnapi showjában is fellépek az arénában. Festeni akkor tudok, ha jön az ihlet, ha jön az ötlet.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor