Győr+
2015.09.16. 21:00

Házi ápolást segítő kellékeket kölcsönző központ nyílt az ipari parkban

Győrben adta át országos hálózatának harmadik logisztikai központját a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) szerdán, amely lehetővé teszi a házi gondozást segítő kellékek kölcsönzését.

Egy-egy baleset, hosszabb rehabilitációs kezelést igénylő betegség esetén komoly terhet jelenthet a családoknak a felépülést szolgáló gyógyászati segédeszközök megvásárlása. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) erre kínál megoldást egy olyan országos logisztikai hálózat megteremtésével, mely lehetővé teszi az úgynevezett támogató technológiák kölcsönzését. A szolgáltatás igénybevételével csökkenthető a kórházi, rehabilitációs kezelés időtartama, és a kliensek a megszokott környezetükben, gyorsabban gyógyulhatnak.

 

 

Az egymilliárd forintos európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében, a Guruló Műhelyhálózattal együttműködve, hat vidéki helyszínen – Győr, Székesfehérvár, Pécs, Miskolc, Debrecen, Mórahalom – jönnek létre a logisztikai központok. Itt kölcsönözhetők lesznek a házi gondozást segítő kellékek: elektromos ágyak, higiéniai eszközök, emelők, járást, egyéb otthoni akadálymentesítést segítő eszközök.

Dr. Somogyi Tivadar egészségügyért és szociális politikáért is felelős alpolgármesterként a központátadón hangsúlyozta, az új létesítmény megkönnyíti a betegek és hozzátartozóik mindennapjait. Hozzátette, a következő lépés lehet, hogy az eszközök bérlését is felírhatnák az orvosok, így még inkább kedvezményesen vehetnék igénybe azokat a betegek.

 

 

Az Égerfa utcai központ átadóját követően Kogon Mihály, a MEREK igazgatója a célcsoportot tekintve elmondta, gerinc- és csípőtájéki beavatkozások következtében évente körülbelül 15-20 ezer ember lehet érintett, a fogyatékkal élők közül a mozgássérültek száma pedig körülbelül 3-4 ezer. Tapasztalataik szerint Európában az idősödő népesség körében egyre fokozódik a segédeszköz igénybevétel, hogy minőségi életet tudjanak élni, Magyarországon viszont fejleszteni kell e téren. Speciális körre, gyermekre is számítanak, akik számára Magyarországon nagyon kevés eszköz érhető el.

 

 

Körülbelül 1000-1500 darabos eszközállománnyal fognak rendelkezni, a kölcsönzési eljárásban pedig törekedtek az egyszerűségre, kölcsönszerződést kötnek az igénylővel, aki ezután elviheti az adott eszközt. Tanácsadásokat is terveznek, miként kell használni az eszközöket, mert mint mondta, sok esetben az ismerethiányon múlik, hogy nem használják a betegek a gyógyulásuk, életminőségük javítását célzó kellékeket. Hozzátette, a profitorientált szolgáltatókhoz képest körülbelül negyedáron juthatnak hozzá a betegek a segítő eszközökhöz, nagy segítség lehet, hogy nem kell teljes áron megvenni a berendezéseket.

A győri központban novemberben indul el a szolgáltatás.

 

Z. A.

Fotó: Marcali Gábor