Győr+
2015.09.18. 13:31

Egyensúly az évadban

Pénteken tartotta 37. évadjának 38. társulati ülését a Győri Balett.

Bár mát hetek óta zajlik a munka a színfalak mögött, hivatalosan szeptember 18-án indította el 2015/2016-os évadját a Győri Balett. Az együttes tagjai a színház Nagyszínpadán találkoztak, munkájuk elismeréseként Rózsavölgyi László jókívánságait hallgathatták meg elsőként. „Remélem feltöltődve, és ahogy ígérték kipihenve tértek vissza, igaz, elképesztően mozgalmas nyári időszakon vannak túl” – utalt az izraeli turnéra az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke, hiszen a közel-keleti országban 18 ezren látták a Győri Balett előadásait. „Megdolgoztak minden egyes előadásért, minden egyes sikerért, amihez én szívből gratulálok. Megtapasztalhatták azt is külföldön, hogy a csúcson mindig van hely, de soha nincs annyi, hogy le is ülhessünk. Én ebben a szezonban is biztosíthatom Önöket Győr városának töretlen támogatásáról” – tette hozzá Rózsavölgyi László.

Az izraeli kaland után más kihívások is vártak a csapatra, például a maratoni kajak-kenu világbajnokság megnyitó ünnepsége, ahol a zord időjárás ellenére is kitűnően szerepeltek mind a művészek, mind pedig a műszaki stáb. „Gyorsan tudunk reagálni a feladatokra, ez az egyik nagy erénye a csapatnak” – hangsúlyozta Kiss János.

Az igazgató kitért új, készülő előadásukra az Egyensúlyra, mely Cayetano Soto, Uneven (Kizökkent) és Velekei László, A terem című darabját tartalmazza. „Az ember mindig azt szeretné, hogy meglepődjön a publikum, mert szórakozni és gondolkozni kell egyszerre. Az Egyensúly kapcsán mind a két mű az emberi egyensúlyról szól, vagyis a testi és a lelki állapot változásairól. Nem kell megijednie a közönségnek, ígérem nem fog fájni” – nyilatkozta nevetve a Győr Plusznak a Győri Balett igazgatója. Kiss János hozzátette, hogy az első felvonásban egy nagyon kortárs és nagyon igényes produkciót láthat majd a közönség, míg a második felvonásban népszerű zenékkel párosítva élhetik át az érdeklődők a táncélményt. „A művészetünk nagy erénye az, hogy szabadon hagyja a képzeletet, vagyis mindenki azt gondol bele az adott műbe, amit csak szeretne. Mindenkit máshogy érint meg egy-egy darab, és ez a csodálatos benne” – fogalmazott portálunknak a társulat vezetője.

Ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen, a közönség buzdításán túl, szükség van támogatókra is. A Győri Balett támogatói köre pedig az új szezonban tovább bővült. „Alkotóként nagyon fontos számomra, hogy mindig olyan perspektívát tudjak mutatni a nézőinknek, ami kicsit új szemszögből mutatja be a táncművészetet. A terem című alkotás is egy ilyen produkció lesz, ez pedig olyan támogatókat is vonz, mint a Szerencsejáték Zrt.” – árulta el a Győr Plusznak Velekei László, a társulat művészeti vezetője.

A Győri Balett az ifjú közönségről sem feledkezett meg, új gyerekdarabjukkal ezúttal Lázár Ervinre emlékeznek majd. Kiss János a pénteki találkozó végén az együttes új tagjait köszöntötte, majd Pálmai Andrást, aki 25 éve tagja a csapatnak. A csapatnak, mely számos hazai és külföldi fellépést írhatott be az aktuális évadra, így az már biztos, hogy Olaszországban és Németországban is fellép az elkövetkező hónapokban a társulat.

Csapucha Adrienn
fotók: Marcali Gábor