Győr+
2015.09.18. 14:12

Gasztrocsatán mérik össze a régiók a legfinomabb ételeiket

Hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a vendéglátók legnagyobb ünnepét, ezúttal Győrújbaráton: szeptember 25–26-án Gasztrocsatára várják az érdeklődőket. A tájjellegű ételek mellé számos kulturális programot is kínálnak a szervezők az ingyenes rendezvényen.

Minden évben máshol tartja Gasztrocsatáját az ország egyik legnagyobb gasztronómiai szövetsége, amelyre a magyar régiók képviselőit hívják el, hogy mutassák be a nagyközönség számára a lakóhelyük jellegzetes finomságait. Horváth Csaba szervező elmondta, összesen kilenc régióból érkeznek szakácsok Győrújbarátra, s köztük lesz természetesen egy győri csapat is, valamint a Győri Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai is részt vesznek a nemzetközi versenyen, jönnek ugyanis Németországból, Svájcból, Olaszországból és Szlovákiából is sütni-főzni. Hogy a csapatok mit készítenek, legyen meglepetés, de annyit azért elárulhatunk, a szegediek biztosan főznek halászlét, a tatai régió rétest süt, Nagykanizsa képviselői dödöllét, a helyiek asztalán pedig megtalálhatjuk majd a győri aprópecsenyét is. A csatát a közönség dönti el, a nagyérdeműre bízzák a döntést, kié lesz a legjobb étek. Aki a legtöbb támogatói jegyet begyűjti, annak jár a legtöbb pont. A bevételből a gasztroszövetség a szakácsválogatott felkészítéséhez járul hozzá. A hétvégén gazdára talál a „Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője” cím is, amelyre a régiók jelölhetnek olyan személyeket, illetve közösségeket, akik sokat tettek a tradicionális magyar gasztronómiáért.

 

 

A gasztroélvezeteken túl kulturális élményeket is kínálnak a csapatok és a szervezők: a csatában részt vevők berendezik a portáikat az adott tájegységre jellemző stílusban, s szakavatott zsűri ítéli oda a legszebb, legeredetibb és leghangulatosabb porta címet. A színpadon pedig folyamatosan lesznek programok, tánc, zene és színház egyaránt megtalálható a műsortervben.

Pénteken főként szakmai programokra lehet számítani, így a kóstolni vágyóknak inkább a szombati napot ajánljuk: a rendezvény 9.30 órakor kezdődik a bor- és gasztronómiai lovagrendek felvonulásával. Ezután indul a verseny, s a csapatok körülbelül 12 órától kínálják majd az ételeiket, amíg el nem fogynak, érdemes sietni, mert 17 órakor már eredményt hirdetnek. A rendezvény ezután sem ér véget, éjszakába nyúlóan tart a szórakozás, este fellép többek között a Barabontó és az Ufó együttes, a rendezvényt a Gramy együttes zárja.

Horváth Csaba hozzátette, 2012-ben Baján a győri régió nyert, s reméli, idén is nagyon jól fog szerepelni a csapat.

Helyszín a Győrújbaráti Liszt Ferenc utcai polgármesteri hivatal mögötti terület, az autóval érkezőknek pedig a sportpályánál való parkolást javasolja a szervező. A vidéki buszpályaudvarról pedig ingyenes buszjárat indul a Tihanyi út (Richards-buszmegálló), Tihanyi út, kórház megálló, Szentlélek-templom, Győrújbarát, iskola vonalon de. 11 és 12 órakor.

Este a Győrújbarát iskolától ugyanezen az útvonalon 22, 23 és 00.30 órakor indul vissza a járat.

 

(X)