Győr+
2015.09.18. 15:01

Menekülthelyzet: Folyamatosak a győri intézkedések

„Ahogy korábban ígértük, az önkormányzat mindent megtesz a győriek biztonsága, nyugalma és megfelelő közlekedtetése érdekében” – fogalmazott a polgármester, aki elmondta, az intézkedési tervben megfogalmazottak közül több intézkedés megvalósult, a legtöbb pedig folyamatosan zajlik, így például a köztisztaságot érintő lépések és a fokozottabb rendőri jelenlét is.

 

„A Győr-Szol Zrt. a frekventált győri helyszínek takarítása, fertőtlenítése mellett Vámosszabadin, közterületeken és a táborban is takarítást végzett rendkívüli intézkedések keretében. Ennek köszönhetően kedden-szerdán 40 m3 hulladékot szállítottak el Vámosszabadi területéről, míg az elmúlt tíz napban ez több száz m3-t jelentett. Már múlt héten megtörtént a mobil WC-k és az újabb szemetesek, tárolóedények kihelyezése Győrben (összesen 12 mobil WC és több mint 20 plusz hulladékgyűjtő edény). Ezek ürítése, tisztítása, fertőtlenítése folyamatos városunkban.”

Borkai Zsolt hangsúlyozta, a kedden országosan bevezetett változások Győrben is új helyzetet teremtettek, ami kedvezően befolyásolta a Belváros migránsok általi terheltségét, jelen pillanatban a vámosszabadi táborban összesen 120 regisztrált fő tartózkodik, Győr közterületeiről pedig eltűntek a migránsok, túlnyomórészt elhagyták az országot.

Az intézkedési tervben megfogalmazottak szerint a város megállapodott egy magánbusz-társasággal elsősorban a diákok közlekedésének könnyítését szolgáló Győr–Budapest különjáratok indításáról, amelyek – szükség esetén – már a mostani hétvégén meg tudták volna kezdeni működésüket. A rendőrség és a MÁV szerdai tájékoztatása szerint azonban normalizálódott a vasúti közlekedés Győr és a főváros között, nincsenek késések, és a vonatokról eltűntek a migránsok. „A buszok indítását teljes mértékben előkészítettük, időpontokkal, helyszínekkel, így ha szükség lesz rá, azonnal beindítjuk őket, azonban – szakemberekkel egyeztetve – jelen pillanatban ez indokolatlanná vált. Természetesen azonnal reagálunk, ha bármilyen fennakadás lesz a jövőben a menekültek miatt, és tartjuk az ígéretünket, hogy kezelni fogjuk ezt a helyzetet.”

 

A katolikus egyház is segít Győrben

A menekülthelyzet kapcsán megkérdeztük dr. Pápai Lajos megyéspüspököt, hogyan vélekedik az egész Európában jelentős gondokat okozó átvándorlási hullámról.

 

Dr. Pápai Lajos válaszában rámutatott: „Akit a hite miatt üldöznek, vagy életveszélynek van kitéve, esetleg az emberi méltósága van veszélyben, azt nyilvánvalóan be kell fogadni, ebben azt hiszem, egyetértés van az országban. Az más kérdés, hogy azt is meg kell különböztetni, hogy ki az, akit ezért üldöznek, és ki az, aki egyszerűen csak a jobb megélhetés kedvéért próbál új hazát keresni. Azt is megértem, hogy valaki szeretne jobb körülmények között élni, de ez nem jelenti azt, hogy egy ország rendjét fel lehessen borítani, kezdve a vasúttól az autópályáig. Lehetetlen helyzet az, hogy egy jogállam polgárainak be kell tartani a törvényeket, aki viszont jogtalanul lép be az országba, az azt csinál, amit akar. Ilyen értelemben valamit mindenképpen tenni kell.”

A megyéspüspök arra a kérdésre válaszolva, hogy az egyház hány menekültet fogad be, kifejtette: „Ez a kérdés reálisan fel sem merült még, hiszen eddig senki nem jelentkezett, hogy itt akarna maradni. Ez tehát akkor lesz majd aktuális, ha valaki törvényesen regisztrál Magyarországon, elbírálják a kérelmét, és úgy döntenek, hogy itt maradhat. Akkor merül fel majd, hogy kik és hány embert fogadnak be? Azt hiszem, addig csak azt tehetjük, amit eddig meg is tettünk, hogy a Máltai-, a Protestáns és a különböző szeretetszolgálatokkal, valamint Győr várossal együttműködve a Katolikus Szeretetszolgálat, azon belül egyházmegyénk is ki veszi a részét a rászorulók megsegítéséből.”