Győr+
2015.09.21. 14:37

Átadták a keleti elkerülő út első szakaszát

Bár a járművek már szeptember 8-a óta használhatták, hivatalosan hétfőn avatták fel és adták át a forgalomnak a Győrt keletről elkerülő út első ütemét. A 4,4 kilométeres szakasz 4,6 milliárd forintba került, s az M1-es autópályától az ipartelepi út déli csomópontjáig tart. A második szakasz a jövő év végére, a harmadik pedig 2017 végére készül el.

Az ünnepélyes avatón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, a várost Fekete Dávid alpolgármester képviselte.

 

 

Igazi ünnep ez Győr számára, újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány, a város és a gazdasági élet szereplőinek összefogása és együtt gondolkodása nagy tettekre képes – fogalmazott ünnepi beszédében Győr alpolgármestere. Fekete Dávid felidézte, régi vágya a győrieknek, hogy körgyűrűk tehermentesítsék a várost. Ha elkészül a keleti elkerülő mindhárom szakasza, a város fellélegzik, az iparfejlesztésben pedig új perspektívák nyílnak.

 

 

Kara Ákos azt emelte ki, az új út munkahelyeket őriz meg és újakat teremt. Köszönetet mondott Szijjártó Péternek és Borkai Zsoltnak, akik nagy elszántsággal képviselték Győr érdekeit.

Simon Róbert Balázs köszöntőjében kiemelte, nem csak Győrt, hanem a környező településeket is szolgálja az új út, amely a mikro térségeket bekapcsolja a vérkeringésbe.

 

 

Szijjártó Péter ünnepi beszédében arról beszélt, hogy Győr a magyar gazdaság egyik fővárosa lett, s versenyelőnyét akkor tudja megőrizni, ha a szakképzést és a logisztikát fejleszti.

A keleti elkerülő út megépülése az Audinak is fontos, mert közvetlen összeköttetést biztosít az Audi győri gyára a Volkswagen pozsonyi gyára között – fogalmazott a külügyminiszter.

 

 

A beruházás részleteit Loppert Dániel, NIF Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette. Elmondta, a keleti elkerülő út első szakaszának építésekor 2 felüljárót és négy új körforgalmat építettek, 3 körforgalmat átépítettek, s 1,5 kilométer hosszban kerékpárút is készült.

 

 

A második ütem 3,8 kilométer hosszú lesz, s az 1-es főútig terjed. A kivitelezést 2016 tavaszán kezdik meg, átadása a jövő év végére várható. A harmadik, s egyben utolsó szakasz 2017 végére készül el. A 1-es főút és a 14-es főút közötti szakasz egy új Mosoni-Dunán átvezető hidat is magában foglal.

 

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter