Győr+
2015.09.24. 19:14

Pannon partok

Tolnay Imre képzőművész kiállítása nyílik szombaton az Esterházy-palotában. A látogatók a földszinten egy installációval találkozhatnak, melynek a művész az exodus –sorsok egy csónakban címet adta.

Tolnay Imre a viharvert, közlekedésre már nem alkalmas csónakot másfél éve találta, és szedte ki a Mosoni-Duna árterében az iszapból a ladik régi tulajdonosa hozzájárulásával, segítségével. A csónak megihlette a művészt és először a komáromi Mediawave-n tavaly készített belőle installációt, akkor civilizációnk tárgyi és szellemi termékeit, testi és szellemi táplálékainkat mutatta be, hozta sajátos helyzetbe a segítségével. Az erről készült fotókat is láthatja a közönség az aulában.

 

A mostani kiállítás installációján a mai „népvándorlást” dolgozta fel, úgy, hogy az emberi drámát mutatja meg a művész, de egyben utalni kíván a Föld ökológiai gondjaira, csökkenő, pusztuló életterünkre is.

 

Az Esterházy-palota emeleti termeiben mutatja meg az elmúlt hat évben készült munkáinak legjavát Tolnay Imre.

Az első teremben a 2009-ből származó festmények sorakoznak. Termékeny időszak volt ez a művész életében, két hónapot töltött a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként Rómában. Az ott inspirálódott képei közül láthatunk néhányat, valamint egy ausztriai és a paksi művésztelepen készült alkotásai közül is bemutat jó párat.

A színekkel telített római tartózkodás és meleg színű képsorozat után majdnem fekete-fehér, hűvösebb koloritú képeket festettem, a fénytelen és fényes felületek társítása mellett homokot, gyapjút és különböző durvaságú szén-darabokat hordok fel a vászonra. A talányosan-misztikusan gyakran latin címek rusztikus felületeken, töredékes pszeudo-tárgyakon keresztül sajátos terekbe kalauzolják a szemlélőt. – meséli a művész.

Legújabb alkotásai a keréknyomos képek. A befestékezett autógumit görgeti végig a vásznon. Van ahol festői eszközként használva a gumit, van ahol rusztikus-plasztikus felületek létrehozására törekszik általa. Az utóbbi időben különféle anyagok, kőzúzalék, homok, vakolat vagy autóalkatrészek felhasználásával, beépítésével valósítja meg műveit.

 

Fotókat is láthatunk a tárlaton. Tolnay Imre azt mondja, az utóbbi években egyre komolyabban foglalkozik a fotózással, egyre élesebb szemmel, a fényképezőgép lehetőségeit egyre jobban kiaknázva, megismerve dolgozik. Vannak egészen szín- és fénygazdag fotói és vannak grafikus, a festményeivel rokon, rusztikus hatást mutató képei is. A fotóiról elsősorban tájabsztrakciók, tájrészletek, tér- és épületrészletek köszönnek vissza, bemutatva az enyészet szépségét, vagy szakrális hangulatot árasztva.

A tárlat szombaton 17 órakor nyílik, köszöntőt mond Bogisich Ferenc, a kiállítást megnyitja Pataki Gábor művészettörténész. Közreműködik a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Együttes, Kelemen Áron OSB művészeti vezetővel és Soós Gábor orgonaművésszel. A tárlat rendezője N. Mészáros Júlia.

 

A kiállítás október 25-ig látható, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

 

Az ismert győri művészről itt tudhat meg többet.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor