Győr+
2015.09.26. 13:33

Kulisszatitkok az Ákos-koncert védelméről

Október 3-án, hat és fél év után tér vissza újra Győrbe az egyik legnépszerűbb magyar zenész, Kovács Ákos. Igazán című koncertturnéjának záró akkordjaként lép a győri Audi Aréna színpadára. A rendezvényre várt 4000 látogató és Ákos biztonságáról a Marcus Security ingyen gondoskodik – a biztonsági cég ezzel is szeretné támogatni Győr város kultúráját. A koncert apropóján a nagyrendezvények biztosítási kihívásairól kérdeztük Pongrácz Balázst, a Marcus Security tulajdonos ügyvezetőjét.

A vendégek gyakran kellemetlenségként élik meg, amikor koncerteken vagy fesztiválokon a beléptetésnél a biztonságiak ellenőrzik őket. Hogyan kezelitek ezt?

A nagyrendezvényeken a beléptetésnél dolgozó biztonsági őröknek fizikai és pszichológiai szempontból is nagyon fontos szerepük van. A koncertre érkező, felfokozott izgalmi állapotban lévő vendéget a bejáratnál valaki határozottan megszólítja, akire oda kell figyelnie, egy pillanatra meg kell állnia. Ezzel egy kicsit lenyugszik és kialakul az érkezőben egy olyan érzés, hogy itt szervezetten vigyáznak a biztonságra: megvédenek engem, de arra is figyelnek, hogy én betartsam a szabályokat. A beléptetés másik sarkalatos pontja a csomagátvizsgálás, ami a vendégek biztonságos szórakozása miatt nagyon fontos, hiszen itt szűrjük ki a veszélyes eszközöket és a tudatmódosító szereket.

 

Ez hogyan történik szakszerűen?

Az érkező vendégek táskájába a biztonsági őreink nem nyúlnak bele, csupán megkérik a vendégeket, hogy mutassák meg táskájuk tartalmát vagy pakoljanak ki belőle. A csomagátvizsgálás sok esetben a szervező kérése is, ilyenkor gyakran a veszélyes eszközökön túl feladatunk a máshol vásárolt termékek, általában italok kiszűrése. Ennek főleg üzletpolitikai okai vannak, melyet a megbízó maga szabhat meg. A ruházat átvizsgálását csak gyanús személyek esetében alkalmazzuk, és nagyon fontos, hogy a vendégek kényelme érdekében a nőket női őrök, míg a férfiakat kizárólag férfi őrök vizsgálhatják át. Az októberi Ákos-koncerten elsősorban a rendezvényt biztosítjuk, tehát csomag- és ruházatátvizsgálásra lehet számítani. Ha valakinél tiltott szert vagy közbiztonságra veszélyes eszközt találunk, azonnal értesítjük a rendőrséget, akik onnantól átveszik az ügyet. Azt tapasztaljuk, hogy egyre gyakrabban kifejezetten örülnek a vendégek a beléptetéskor alkalmazott átvizsgálásnak, hiszen belátják, hogy ez az ő biztonságukat és zavartalan szórakozásukat szolgálja. Akik egyelőre ezt még nem így gondolják, azoktól is türelmet és megértést kérünk.

 

 

 

Melyek a nagyrendezvényeken leggyakrabban előforduló problémás esetek?

A leggyakoribb problémát még mindig azok az alkoholtól túlfűtött vendégek okozzák, akik verekedést kezdeményeznek. Egy nagyrendezvényen ez azért lehet különösen veszélyes, mert pillanatok alatt tömegverekedés, pánik alakulhat ki. A legfontosabb, hogy a verekedéseket izoláljuk, tehát elválasszuk a konfliktusban lévőket a többi embertől, és igyekezzünk minél hamarabb tisztázni a kialakult helyzetet. A verekedők testi épsége ugyanolyan fontos, mint bárki másé, ezért igyekszünk inkább a határozott fellépésünkkel hatni rájuk, nem pedig azonnal erőszakot alkalmazni. Ha a helyzet mégis megköveteli, hogy használjuk fizikai fölényünket, azt mindig úgy tesszük, hogy a verekedőt hatástalanítsuk, de súlyos sérülést ne okozzunk neki. Erre külön oktatjuk a munkatársainkat.

 

Milyen sajátosságai vannak a színpad és az előadó, jelen esetben Ákos védelmének?

A színpad elszeparált részén többféle feladatot is el kell látnunk: egyrészt védenünk kell az értékeket, a színpadi technikát, másrészt természetesen védjük a fellépő művészt. Sokszor előfordul, hogy a rajongók szeretnének minél közelebb kerülni a kedvencükhöz, ilyenkor előfordulhat, hogy felnyomják egymást a kordonra, vagy bedöntik azt. A másik tipikus színpad környéki veszély, hogy az italokat sokan szeretnék a hangfalakon tárolni, ami balesetveszélyes vagy anyagi kárt okozhat. Az Ákos-koncert esetében 10 munkatársunk fog vigyázni a színpad környékére, és plusz 2 fő a backstage-re ügyel majd, továbbá minden szükséges eszközzel, például taposókordonnal, gégemikrofonnal felkészülünk az eseményre.

 

Ákos védelme mennyire problémás eset?

Mindig egyeztetünk a fellépés előtt az előadóval arról, hogy meddig mehet el, mit nem ajánlatos tennie. Ebből a szempontból Ákos rutinos már, nem kell figyelmeztetnünk például arra, hogy nincs színpadról leugrálás…  Ákost nagyon fegyelmezett előadónak ismertük meg, így könnyű lesz vele együtt dolgozni, de ébernek kell maradnunk, hiszen ettől függetlenül rengeteg fanatikus rajongója van, ami nagy felelősséget ró ránk. Mi maximálisan felkészültünk, október 3-án indulhat a banzáj, amihez minden vendégnek nagyon jó szórakozást kívánok a Marcus csapatának nevében.

 

(X)