Győr+
2015.09.27. 13:59

Sikeres nyílt nap a tűzoltóknál

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltsége pénteken nyílt napot tartott a győri tűzoltólaktanyában és a pannonhalmi katasztrófavédelmi őrsön.

A nyílt nap célja az volt, hogy bepillantást engedjen a tűzoltók mindennapi munkájába, megismertesse a katasztrófavédelem szervezetét az érdeklődőkkel, feladataikat, eszközeiket bemutassa.

 

Az időjárás nem kedvezett a programnak, de az esős idő ellenére a győri laktanyában nagy volt az érdeklődés. Több száz látogató érkezett a nap folyamán, – óvodások, iskolások és felnőttek is, – hogy közelebbről megnézzék a tűzoltóautókat és a szakfelszereléseket. A gyerekek örömmel ültek be az autókba és vették fel a sisakokat, kézbe vehették a tűzoltók eszközeit, s megtudták mit mire használnak. A kicsiknek legnagyobb élményt a füsttel telített sátor jelentette, amit a szertárban állítottak fel részükre, hogy ki tudják próbálni, milyen keveset is látnak a tűzoltók, ha egy égő, füsttel teli helyiségbe kell bemenniük. A nagyobbak szívesen raktár ki a veszélyes anyag szimbólumokat kockákból, s többen hallgatták a tűzoltók előadásait a tanteremben is.

Ott érdekes filmeket vetítettek nekik, amelyből hasznos ismereteket kaptak a tűzmegelőzésről, vagy épp az iparbiztonság szerepéről. A nap folyamán az érdeklődők többször láthattak egy-egy próbariasztást is, meggyőződhettek arról, milyen gyorsan öltöznek teljes védőfelszerelésbe és hagyják el a laktanyát a tűzoltók riasztás esetén. Az eső ellenére a gyerekeket érdekelte a tűzoltók roncsvágási bemutatója is, ahol egy beszorult személyt mentettek ki egy összetört autóból feszítővágó segítségével. Az ovisok közül volt aki nagyszüleivel érkezett. Kása Ádám öt éves óvodás saját tűzoltó sisakjában járta végig a különböző bemutatókat, több órát töltött a szertárban, s örömmel nyilatkozott az érdeklődő televíziónak is, hogy ő bizony tűzoltó lesz. Rajta kívül több kisgyerek is ezt a hivatást szeretné majd választani.

 

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság