Győr+
2015.09.28. 16:03

Vízélmény 43 méter magasban

A szabadhegyi víztoronyban tartott nyílt napot a Pannon-Víz.

Évek óta nyílt nappal kedveskedik a szolgáltató Szabadhegyen, igaz, a 2004-ben épült mérnöki alkotás kívülről is impozáns látványt nyújt. Talán ennek is köszönhető, hogy szeptember 27-én kora délutánig kígyózott a sor a víztorony bejáratánál, sokan szerették volna megcsodálni azt a panorámát, amely közel 300 lépcsőt megmászva tárul a látogatók elé. Tóth László a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője a Győr Plusznak elárulta, hogy a 43 méter magas létesítmény megépítése elsősorban a szabadhegyiek életében jelentett nagy változást.

„Akkor kezdett igazán fejlődni ez a ma már nagyon hangulatos városrész, miután megépült a víztorony, hiszen addig sok ingatlan nem kapott építési engedélyt. Aztán kiépült a megfelelő vízhálózat, és azóta gombamód nőnek a szebbnél-szebb társas- és családi házak” – mondta Tóth László.

A víztorony több mint 10 évvel ezelőtti, akkor 300 millió forintból megvalósuló beruházásában egy 400 m3-es térfogatú víztartály, egy 500 m3 térfogatú víztároló kapott helyet, de a fejlesztéshez tartozott az 5,5 kilométernyi vízvezeték kiépítése is. A torony törzs vasbetonból, csúszószsalus technológiával készült. A víztartályt a torony lábainál, a földszinten szerelték össze, és egy speciális emelőszerkezettel emelték a helyére.

A nyílt napon a falikút gyűjteményt is megtekinthették a toronyhoz látogatók, a legkisebbek pedig nagy örömmel ültek be a szolgáltató egyik munkagépébe. A legnagyobb élményt természetesen a kilátás nyújtotta, hiszen a győri látkép mellett, tiszta időben, Ausztria hófödte magaslatai is láthatóak, ahogy a Vértes és a Bakony vonulatai is.

Csapucha Adrienn