Győr+
2015.09.30. 09:15

Folyamatosan bővül a közterületi kamerarendszer

Újabb közterületi térfigyelő kamerák kerültek ki városunk utcáira, tereire…

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, jelenleg 75 helyszínen 102 kamera figyeli a közterületet, amelyből 64 forgatható és 38 fix. Az idei évben kamerát helyeztek ki az I. számú adyvárosi tározótóhoz, az új várjátszótér mellé, a ménfőcsanaki Hármashatár útra, a Magyar utca és a Szent Imre út kereszteződéséhez, az 1. számú főút és a Kardán út kereszteződésében lévő körforgalomhoz és a Szabolcska Mihály utca – Körkemence utca – Szigethy Attila út kereszteződésbe. A kamerák kihelyezésén túl a szervert, illetve a mikrohullámú gerinchálózatot is bővítették. A győri önkormányzat ebben az évben nettó 7 millió 872 ezer forintot költött a rendszer bővítésére.

 

 

Radnóti Ákos hozzátette, a városunkban üzemelő kamerarendszer jelentős segítséget nyújt a rendőrségnek a közbiztonság fenntartásában és növelésében, a balesetek megelőzésének fokozásában, a bűnesetek számának csökkentésében, a helyi kiemelt rendezvények biztonságos lebonyolításában és a közlekedési szabálysértések visszaszorításában. A kamerával ellátott területeken nagyobb a felderített bűncselekmények száma, mint a kamerával el nem látott területeken, erről rendszeres visszajelzést kapnak a rendőrségtől. Kiemelte, egyeztetettek a városi rendőrkapitánnyal az ügyben, hogy még hatékonyabb legyen a köztéri kamerák képeinek megfigyelése, s ezáltal még több esetben tudjanak a rendőrök beavatkozni szükség esetén, a közbiztonság tovább javítása érdekében.

 

A forgatható kamerák alkalmasak arra, hogy optimális, a bizonyítási eljárásban is felhasználható képeket továbbítsanak a kapitányság ügyeletén elhelyezett fogadó, felügyelő, feldolgozó, archiváló és vezérlő számítógép rendszerbe. A fix kamerák a város közlekedési csomópontjaiban helyezkednek el az ott elhaladó gépjármű forgalom ellenőrzésére, opcióként rendszámfelismerő rendszerrel kombinálva.

 

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a közterületi kamerarendszer kiépítésére évről-évre jelentős összeget fordít, eddig összesen 124 millió 629 ezer forintot. A költségvetés pénzügyi terheinek optimalizálása érdekében 2014. évben az önkormányzat 7 millió 600 ezer forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyert a 28/2014. (IV.1.) BM rendeletben meghatározottak szerint.

 

Az önkormányzat a rendszer kiépítésén túl jelentős figyelmet fordít a rendszer üzemeltetésére, amely keretében folyamatosan karbantartja a kamerákat, az átjátszókat és a rögzítő szervereket, cseréli az elhasználódott kamerákat. Radnóti Ákos jelezte, hogy a rendszer folyamatos bővítésével és karbantartásával biztosítható városunkban a közbiztonságunk fenntartása és növelése, s szeretnék, hogy a jövőben is hasonló ütemben bővüljön a telepítendő kamerák száma.