Győr+
2015.10.02. 13:34

A Nagy Rajzolás

Kapu a múltból a jelenbe

A nagy rajzolás programra idén az Apátúr-ház udvarán felállított monumentális kapu várta az alkotni a vágyókat pénteken.

Grászli Bernadett múzeumigazgató elmondta, ötödik éve rendezik meg a programot, kapcsolódva a Nemzetközi Nagy Rajzolás projekthez. Az Anglliából indult kezdeményezés több mint 15 éves múltra tekint vissza, hazánkban október első hétvégéjén rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányaként.

A program célja, hogy életkortól függetlenül együtt alkossanak, rajzoljanak az emberek. Az elmúlt években Győrben többször, hosszú papírhengeres installációkra lehetett festeni.

Idén a 200 éve született múzeumalapító Rómer Flóris tiszteletére tartják a nagy rajzolást. Rómer a magyarországi falképfestés kutatásának egyik legfontosabb alakja volt, ő kezdte el felmérni a középkori falképeket. A kutatásaiból könyv is született .

Az Apátúr-ház udvarán felállított kapura bárki festhetett pénteken.

Szabadvári Attila Imre díszítő festő bemutatót tartott, seccoó-technikával készített két jelentett, melyet Rómer könyvéből vett. Az egyik Szent Lászlót, a másik Szent Miklóst ábrázolja, a kapu két oldalán.

A kapu többi oldalán a múzeum szakterületeit mutatják be, a régészetet, a művészettörténetet, a műemlékvédelmet. A kapu belsejében pedig rendhagyó „Vendégkönyv” várta az alkotókat, ahol üzeneteket hagyhatnak az utókor számára.

Varga Attiláné az intézmény múzeumpedagógusa kiemelte, érkeztek óvodások, akik „barlangrajzokat” festettek, a nagyobbak győri épületrészleteket, portrékat, tájképeket alkottak, többek között a fölragasztott keretekbe.

A kapu október végéig áll az Apátúr- ház udvarában.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor