Győr+
2015.10.02. 14:42

Egyensúlyozás az évadban

Az elképesztő reakciók és siker után továbbra is színpadon marad a Győri Balett felkavaró, családon belüli erőszakról szóló előadása, közben a társulat már a legújabb premierjére készül: az Egyensúly című est két egyfelvonásos darabja izgalmasnak előadásnak ígérkezik, a produkciókban testi és lelki állapotunk változásait ábrázolják a táncosok meglepő interpretációban. Az együttes 37. évada kezdődött el.

A Ne bánts! májusi bemutatkozása után 35 segítségkérő, a családon belüli erőszakot valamilyen formában feldolgozó rajz született a Győri Speciális Iskola előkészítő osztályainak diákjaitól. A megrendítő alkotások is bizonyítják a helyzet súlyosságát, s azt, nincsenek kis tettek – hangsúlyozta Velekei László művészeti vezető, a darab koreográfusa. A sokszor hosszú évek alatt kialakult, beszűkült, tehetetlenségérzettel és szégyennel teli állapotban gyakran nem jön szóba a segélykérés, pedig az Európa Tanács adatai szerint minden ötödik gyerek abúzus áldozata, valamint az erőszakos tettek elkövetőinek 70 százaléka családtag.

 

Fotó: Orosz Sándor

 

„Az érzelmi zsarolástól a verbálison át a fizikai bántalmazásig többféle erőszakról kell beszélnünk, amiknek ha bármelyike megtörténik, elbillen valami, és attól kezdve elindul a lejtőn a kapcsolat, vagy éppen a család” – nyilatkozta és hozzátette, a 14 éves kortól ajánlott darabbal hangsúlyozni szeretné, hogy ne legyünk közönyösek a családon belüli erőszakkal, a nők bántalmazásával szemben – ez közös társadalmi ügy. A darab fogadtatásának hála, már külföldi bemutatókról is tárgyal a társulat vezetése.

Az együttes közelmúltbeli évadnyitó ülésén kiderült, a rövid nyári szünet után már augusztusban megkezdődött a munka a színfalak mögött: november 14-én mutatják be a két egyfelvonásos darabból álló estben – melynek címe Egyensúly – új koreográfiáikat. „Mindig azt szeretnénk, hogy meglepődjön a publikum, illetve szórakoztatni és gondolkodtatni akarunk egyszerre. Mind a két mű az emberi egyensúlyvesztésről szól, vagyis a testi és a lelki állapot változásairól” – mondta el Kiss János igazgató. Az elsőt, Uneven, vagyis Kizökkent című előadást Cayetano Soto koreográfus állítja színpadra, s a kizökkent, túlfeszített szellemi állapotot, fizikai egyensúlyvesztést ábrázolja a táncosokkal és David Lang Pulitzer-díjas minimalista zeneszerző intenzív zenéjével. A második rész Velekei László, A terem című koreográfiája lesz ismert slágerekkel, melyről az alkotó elbeszéléséből kiderült: a mély drámától az elengedésen át a felszabadult életszeretetig széles spektrumon kap érzelmi impulzusokat a közönség.

 

Velekei László – Fotó: Marcali Gábor

 

„A Ne bánts! annyira drámai volt, illetve körülnéztem a hazai repertoárban és úgy éreztem, szükség lenne felszabadultabb előadásra is. Az új darab témája meghökkentő lesz, az emberek egy olyan csoportjáról szól, akik egy másik világ küszöbén mozognak, s ott táncolják el, mennyire szeretik az életüket” – tette hozzá végül a Harangozó-díjas koreográfus.

 

A Ne bánts! következő előadása október 10-én 19 órakor kezdődik a Vaskakas Bábszínház új otthonában, a volt BBMMK-ban.