Győr+
2015.10.05. 12:42

Sastin Marianna megyei elismerése

A megyei közgyűlés döntése értelmében a Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf-díjat ebben az esztendőben Sastin Marianna birkózó érdemelte ki. A sportoló a megyei elismerések augusztus 18-i átadásakor külföldön tartózkodott, ezért a díjat akkor nem tudta átvenni.

Az átadásra pénteken került sor a Megyei Önkormányzati Hivatalban. A rangos elismerést Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke adta át a kiváló sportolónak. Az eseményen jelen volt dr. Pető Péter alelnök is, aki a javaslattételt támogatta a felterjesztéskor.

Sastin Marianna 1987 óta Levélen, 2006-tól pedig Budapesten él. A győri Bercsényi gimnáziumban érettségizett, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója. A versenysporttal Levélen a helyi judo oktatásban ismerkedett meg. A judót tíz éven keresztül a mosonmagyaróvári Delta SE színeiben versenyszerűen űzte. Legjobb eredménye az ifjúsági világkupa győzelem volt, majd több magyar bajnoki címet is begyűjtött. A birkózással 1999-ben ismerkedett meg, egy ideig mindkét sportágat űzte, 2003-tól már csak a birkózást. Ma már a Vasas SC színeiben versenyez. Súlycsoportjában tízszeres magyar bajnok, kilencszer választották az év magyar birkózójának. Nemzetközi versenyeken – kontinens bajnokságokon és világbajnokságokon – is évek óta rendkívül sikeresen szerepel. 2013-ban a budapesti felnőtt birkózó VB-n 59 kg-os súlycsoportban világbajnok lett. Ezzel ő lett a magyar női birkózósport első világbajnoka. 2015 júniusában, a Bakuban megrendezett Európa Játékokon a 60 kilogrammosok mezőnyében nem talált legyőzőre.