Győr+
2015.10.08. 13:50

Mától defibrillátor is van a győri vasútállomáson

Csütörtökön ünnepélyes keretek között helyezték ki a győri vasútállomás várótermébe az életmentő készüléket.

A győri mellett, a hegyeshalmi és a kecskeméti állomás is kapott egy-egy újraélesztő készüléket a DB Schenker Rail Hungária Kft. támogatásával. Az eszközök ünnepélyes átadóját a győri vasútállomáson tartották csütörtökön, ahol a társaságok vezetői a szakszerű és gyors cselekvés fontosságát hangsúlyozták, a könnyen kezelhető készülékek használatát pedig szakértő mutatta be.

Évente 17,5 millió ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, ez a szám a halálokok 30 százalékát jelenti. Hazánkban naponta átlagosan 70 ilyen eset történik. A defibrillátorok azért is jelentenek fontos új szolgáltatást az érintett vasútállomásokon, mert hirtelen szívmegállás esetén minden egyes perc számít. Újraélesztés nélkül már négy-öt perc után idegrendszeri károsodások következhetnek be, és szakszerű segítség gyakran nem áll rendelkezésre.

Az átadón Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója megköszönte az adományozónak a készülékeket. Nagyon fontos a készülék az utasok, a vasúti dolgozók és a győri emberek számára, hiszen az állomás környékén naponta több ezren közlekednek. Dávid Ilona reményét fejezte ki, hogy soha nem kell használni az újraélsztőt, de ha egy személy életét is megmenti a készülék, már érdemes volt kihelyezni.

Németh Nándor, a DB Schenker Rail Hungária Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a cége most jutott el oda, hogy lehetősége van adományozni, a megkeresett bevételéből adni a társadalomnak.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a defibrillátorok egyfajta speciális egészségügyi szolgáltatással bővítik a cégcsoport szolgáltatásaink sorát. A berendezések kezelését számos munkatárs elsajátította, így a vasúttársaság felkészült a segítségnyújtásra, az életmentésre.

Fehér Miklós, a 2004-ben hirtelen szívmegállás következtében elhunyt ifjabb Fehér Miklós egykori válogatott labdarúgó édesapja is arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy hasonló esetekben a gyors segítségnyújtás életmentő lehet.

Varga Erika, a készüléket forgalmazó Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője mutatta be a készülék használatát.

 

Szerző: Földári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor