Győr+
2015.10.10. 13:55

Kábítószer-, viselkedésfüggő és problémás fiatalok szüleinek segítenek Győrben

Bűntudat, zátonyra futott gyerek–szülő kapcsolatok, és mélypontok, amelyek után nincs tovább. A drogfüggőség nemcsak a szer használójának életét teszi tönkre, hanem a hozzátartozóiét is. Nekik, anyáknak, apáknak segít egy már Győrben is működő csoport.

„A bűntudat szerintem mindenkinél ott van. Keressük az okokat, hogy miért és hogy jutott el idáig a gyermekünk? Mit rontottunk el? Miben hibáztunk? Aztán egy idő után megtanuljuk, hogy bár biztosan követtünk el hibát, ahogy más szülők is, de amikor mi neveltünk és tettük a dolgunkat, akkor úgy gondoltuk, hogy az a legjobb, ahogy csináljuk. Rájövünk arra is, hogy mi csak magunkon tudunk változtatni, és hogy a gyermekünknek is magának kell ezt megtennie. Annak idején én is megpróbáltam mindent megoldani a fiam helyett, mindenből kihúzni, akkor is, amikor már belekerült a sűrűjébe. És rájöttem, hogy nagyon rosszul akartam segíteni. A jó segítség teljesen más” – őszinte vallomás egy anyától, akinek 19 éves fia évek óta a kábítószer rabja. Nincs egyedül, a hely, ahol találkozunk, a marcalvárosi aluljáróban lévő Közösségi Kávézó ugyanis hétfőn késő délutánonként egy olyan csoportnak biztosít helyet, amelynek tagjai hasonló problémával küzdenek. Anyák és apák, akik – ahogy ők mondják – eljutottak a mélypontra a gyermekük drogfüggőségével vívott szélmalomharcban, és nem szégyellték gondjukat, hanem mertek segítséget kérni.

A Magadért Alapítvány – „A HELY” hozzátartozói csoportjának vezetője segítségével most már Győrben is működik egy önsegítő csoport, az egyik érintett édesanyának, Klárának köszönhetően. Most 19 éves fia évekig a drog csapdájában vergődött, és vele együtt az egész család is. Aztán egy napon Klára megállás nélkül hajtott át egy STOP táblás kereszteződésen 100 km/h-ás sebességgel anélkül, hogy fékezett volna. Ekkor eszmélt rá, hogy idegei annyira tönkrementek, hogy már saját és mások életét is veszélyezteti. Segítséget kért, sok más mellett még a televízióból is ismert Csernus doktort is felhívta, aki egy Budapesten működő csoportot javasolt neki. Elkezdett oda járni, és néhány hónap múlva érzékelhető eredményeket ért el a gyermekéhez való hozzáállásában. A fiú nyolc hónapja úgy döntött, bevonul a noszlopi rehabilitációs intézetbe, jelenleg is ott van. Klára ezután határozta el, hogy Győrben is kijárja egy hasonló csoport létrehozását, hiszen tudja, hogy nagyon sok szülőt érint ez a probléma. Ötlete megvalósítását a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum alelnöke, Miklósyné Bertalanfy Mária segítette, így létre tudott jönni a jelenleg 8-10 tagot számláló csoport, amely mindenki előtt nyitott, sőt várják az érintettek jelentkezését. A helyet ingyenesen bocsátotta rendelkezésre Rákosi Tóth Rita, a Családsegítő Szolgálat igazgatója.

 

 

A csoportot vezető Rendi Mária addiktológiai és családterápiás konzultáns lapunknak elmondta, az elmúlt 15 évben tapasztalható, hogy nemcsak azok fordulnak szakemberhez, akik le akarnak állni a kábítószerrel, hanem egyre inkább azok hozzátartozói is szükségét látják a segítségkérésnek. A kábítószer vagy a függőség egy olyan helyzet, amelyben a szülők egy idő után kénytelenek felismerni, hogy tehetetlenek, és nem tudják követni fiaikat, lányaikat.

„Csúsztam-másztam a fiam előtt, mindent megadtam neki, de semmi nem volt elég” – ezt már egy másik anyuka mondja, aki hétfőnként Budapestről jár le Győrbe, hogy tapasztalatait megosztva, segítse a csoport működését. „Elsősorban magunkon változtatunk a csoportmunkának köszönhetően. A fő szempont, hogy felismerjük azokat a saját hibás működéseinket, amelyek elvezettek ehhez a helyzethez, de nem is ez a fontos, hanem hogy ahogy ezeket felismerjük, elkezdünk változtatni magunkon” – mutat rá.

Rendi Mária hozzáteszi, nem a szerekre koncentrálnak vagy arra, hogy mi a függőség tárgya, hanem a jelenlévők történeteinek közös pontjaira. „A csoport összetétele mindig nagyon heterogén, vannak olyanok, akik újként jönnek, olyanok, akik járnak egy ideje, de olyanok is, akik már 1-2 éve velünk vannak, és különböző pontokon tartanak ebben a munkában.”

A szakember kiemelte, a csoportmunkában a jelenlévők rátekintést kapnak arra, hogy a családon belül hogy kommunikálnak, hogy viselkednek, milyen magatartási formákat valósítanak meg. „A szeretet mögött nagyon sokszor egy nagyon következetlen szülői magatartás jelenik meg, ami miatt a szülő végül mindig igent mond, annak ellenére, hogy nagyon jól tudja, hogy annak az igennek nemnek kellene lennie. Ebből hosszú távon lesz egy nagyon játszmás szülő–gyerek kapcsolat, ahol szinte észrevétlenül, de a gyerek, később a serdülő, és aztán a fiatal felnőtt is – ha oda eljutnak – átveszi az irányítást. Tehát a jó segítség az ilyen esetekben a következetes magatartás és kommunikáció elindítása, amihez nagyon fontos az őszinteség. A másik, ami szintén nagyon összetett, és lépéseken keresztül valósul meg, hogy a szülőnek át kell tudni adni az irányítást a lassan felnőttkorba lépő gyermekének saját életében, és azt a felelősségtudatot, amivel önállóan tud dönteni a saját érzéseiről, gondolatairól, cselekedeteiről. Van úgy, amikor szinte egyik napról a másikra kell felnőtté válni, de nagyon fontos, hogy időre van szüksége a hozzátartozónak is ahhoz, hogy bátran merje vállalni ezeket az új helyzeteket. De kis lépésekkel mégiscsak lehet olyan új tapasztalásokat szerezni, amelyek szépen lassan felülírhatják a régi hibás viselkedést. Az is fontos, hogy a szülők nagyon sok mindent jó szándékból és jól csinálnak, de sokszor nem látják, hogy hol vannak a határok, ami már a jóból is sok.”

 

A győri hozzátartozói csoport minden hétfőn 18 és 20 óra között működik a marcalvárosi Közösségi Kávézóban. Az új jelentkezőket 17 órától várják. Érdeklődni lehet a [email protected], a [email protected] e-mail címeken és a 06-70/384-7281-es telefonszámon.

 

Wurmbrandt András

Fotó: Marcali Gábor