Győr+
2015.10.12. 14:57

„Kukás szeretnék lenni!”

Mondta Sztankó Edvárd István, akit meglepetéssel várt a GYHG a sashegyi központ nyílt napján.

Október 10-én nyílt napot tartott a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. sashegyi központjában. Az érdeklődők találkozhattak a vállalat már jól ismert kabalafigurájával, Kuka Bercivel, de megtudhatták, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot, Magyarország egyik legmodernebb technológiájával, hogyan dolgozza fel a társaság, hogy hova kerül az átválogatott hulladék, sőt azt is, hogy melyek a korszerű hulladékhasznosítás formái.

 

 

„Pénteken már érkeztek hozzánk gyerekek, több mint 400 tanuló, különböző győri iskolákból. Szombaton aztán a lakosság járhatta körbe a komplexumot, megnézve így a különböző munkafolyamatokat” – árulta el Nagy Csaba. A Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere hozzátette, hogy kora délutánig 80 vendég kereste fel az intézményt, de a nap végéig további 50 látogatót fogadott a GYHG.

 

 

„Az a tapasztalatunk, hogy aki egyszer látja, hogy Sashegyen milyen áldozatokat kell hozni a szelektív hulladékgyűjtés sikerének érdekében, és azért, hogy az újrahasznosítás garantálható legyen, azt egy életre ellátjuk olyan élményekkel, melyek segítségével azonosulni tudnak a zöld gondolatokkal” – nyilatkozta a Győr Plusznak a szakember.

 

 

A zöld gondolatok népszerűsítése több szempontból is fontos lenne, például azért, hogy a lakosság megfelelően használja a szelektív edényeket. A nyílt napon ugyanis kiderült, hogy a gyűjtőedényekbe nagyon sok idegen anyag kerül. Az úgynevezett harang alakú gyűjtőedények funkciójukat tekintve hasznosabbak, mint a nagyobb méretű, felülről nyitható társaik, ennek okáról Kövecses Péter tartott beszámolót a nyílt napon.

 

 

„Az 1100 literes edényekbe a lakosság, a felső tető nyitásával nem csak csomagolási hulladékot helyez el, hanem háztartási hulladékot és lomot is. Ráadásul ezeknek a mennyisége folyamatosan növekedett, így vidéken már a bedobó nyílással rendelkező, harang alakú gyűjtőedényeket alkalmazzuk, de Győr városában is próbáljuk folyamatosan lecserélni a régi gyűjtőket” – árulta el portálunknak Kövecses Péter, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. műszaki vezetője.

 

 

A hulladékközpontba érkezőket meglepetés is várta, a szerencsések Kuka Berci ajándékcsomagot nyerhettek, de a legnagyobb öröm azt a kisfiút érte, akit külön ajándékcsomaggal lepett meg a GYHG. Sztankó Edvárd István 10 éves, de már egészen pici kora óta rajong a kukásautókért és a GYHG dolgozóiért. Különös szenvedélyét szülei is elfogadták, olyannyira, hogy édesanyja írt levelet a vállalatnak, melyben egy ajándék sapkát szeretett volna kérni kisfiának. A társaság a kívánságot teljesítve a nyílt napon kedveskedett Edvárdnak. A csomag, a sapka mellett pólókat és kisebb GYHG-s tárgyakat rejtett. „Egyáltalán nem értem és nem tudom miért szeretem ezt az egészet” – kezdte beszélgetésünket a kisfiú. „Mindig kimegyek és várom őket, néha utazhatok is velük, szoktam nekik rajzolni, és persze kukát is ürítek. Én is kukás szeretnék lenni!” – tette hozzá Edvárd.

Edvárd példája jól mutatja, hogy az a bizonyos zöld gondolkodás korán elsajátítható, csak akarat kell hozzá és némi szenvedély, hogy közösen tegyünk környezetünkért!

 

Csapucha Adrienn