Győr+
2015.10.13. 10:30

Felülvizsgálják a lakcímeket Győrben

Ma még több helyen találkozhatunk logikátlan, vagy téves házszámozással, de ez hamarosan megszűnik, hiszen a győri önkormányzat folyamatosan végzi a címek felülvizsgálatát. Az érintetteknek ingyenesen állítják majd ki az új lakcímkártyát…

„Hazánk mindezidáig nem rendelkezett egységes, közhiteles, az ország valamennyi címét lefedő cím-adatbázissal. Ez az állapot változik meg a központi címregiszter, vagyis a KCR létrehozásával. – mondta el portálunknak dr. Horváth Tamás a győri Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője. Hozzátette, a KCR a jelenleg a különböző nyilvántartásokban szereplő valós adatokat egyetlen naprakész és pontos nyilvántartásba egyesíti. Mindez a lakók számára is számos előnnyel jár, hiszen a téves, logikátlan, párhuzamos vagy hiányzó ház- illetve ajtószámok megnehezítik az ingatlanuk használatával kapcsolatos jogok gyakorlását és a lakók elérését.

 

Új címképzés a továbbiakban kizárólag a KCR egységes szabályainak megfelelően lehetséges. Az osztályvezető kiemelte, a már meglévő címek felülvizsgálata folyamatosan zajlik, és szükség esetén elvégzik a módosítást, vagy a törlést is. A valós címadatok megállapításához vizsgálják az ingatlan- és lakcímnyilvántartás eddigi adatait, az ingatlanok tényleges elhelyezkedését, az ingatlanokon lévő épületek, továbbá az épületeken belül lévő szintek és ajtószámok jelének megfelelőségét. A győri címnyilvántartás kezelését a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztálya végzi, a címek változásáról a hivatal az érintett lakókat, lakóközösségeket értesíti. A címkezeléssel érintett címekről ide kattintva folyamatosan frissített táblázatból is tájékozódhatunk.

 

Kérdésünkre Horváth Tamás hangsúlyozta, a költözéssel nem járó címváltozás miatt a lakcímkártyák cseréje ingyenes, a lakcímkártyákat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala Kormányablak Osztálya fogja az érintettek részére kiállítani és ide kell a régi lakcímkártyákat is leadni. „Az adatellenőrzés Győrben több ezer címet és ez által a lakosság széles körét érinti, ezért a címek felülvizsgálata a társasházi közös képviselők, lakásszövetkezeti elnökök, ingatlan-tulajdonosok bevonása nélkül nem megoldható. A felülvizsgálat során különösen a társasházak közös képviselőinek az együttműködésére számít a hatóság, mert az emeletek ajtószámozását elsődlegesen a társasház nyilatkozata alapján végzi. Nyilatkozat hiányában viszont a jogszabály előírásai alapján történik a számozás, és ebben az esetben lényegesen több tulajdonost és lakót érinthet a változás. Ezúton is kérjük az érintettek együttműködését, a címadatok felülvizsgálatában való részvételét.” – zárta az osztályvezető.

 

Papp Zsolt
Fotó: Illusztráció – O. Jakócs Péter