Győr+
2015.10.17. 15:37

Jó visszajelzés Győrnek a trivago-lista

Győr bekerült a világ legjobb ár-érték aránnyal rendelkező szállásadó városai közé. A szakemberek szerint az üzleti és rendezvényturizmus mellett a sportturizmus fejlődik a legdinamikusabban.

A trivago.hu szálláskereső weboldal idén is elkészítette 100-as toplistáját, amelyre Győr első ízben került fel, mindjárt a 43. helyen jegyzik, ami a szállások ár-érték arányát illeti a trivago.hu szálláskereső weboldal statisztikái szerint. A listán három magyar város is szerepel, Pécs nyolcadik, Szeged pedig az ötvenedik.

„Győrben évek óta tudatos munka folyik idegenforgalmunk erősítése érdekében. A sikerek, többek között a vendégéjszakák számának jelentős emelkedése annak a széles körű összefogásnak az eredményei, amelyet az önkormányzat a szállásadókkal alakított ki. A trivago-listán elért helyezés is egy pozitív visszajelzés, amely egyrészt a szállodák minőségi szolgáltatásait dicséri, másrészt pedig a város által kínált programok népszerűségét, hiszen akik nem üzleti céllal érkeznek Győrbe, azok számára a fő vonzerőt a fesztiválok, a szabadidős programok jelentik” – fogalmazott lapunknak Domanyik Eszter, a győri Polgármesteri Hivatal Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője. Hozzátette, az önkormányzat 2015 januárjától 300-ról 450 forintra emelte az idegenforgalmi adót, ami nem a szállásadókat, hanem a vendégeket terheli, de ez az összeg nem túl magas, tekintve Győr országosan is kiemelkedő, egész éves programkínálatát és egyéb turisztikai szolgáltatásait. „Az idegenforgalmi adót továbbra is százszázalékosan visszaforgatjuk a turizmusunk további fejlesztése érdekében.”

 

 

Jakab Petra, idegenforgalmi referens hozzáfűzte, fontos, hogy az információk el is jussanak a célközönséghez. Ennek érdekében színes a tájékoztató kiadványok palettája, amelyeket nem csak a Baross úti Látogatóközpontban biztosítanak a vendégek számára, de a szállásadókkal való együttműködés keretében a hotelek, panziók recepcióin is megtalálhatók. „A közösen kidolgozott tematikus programcsomagok elsősorban a kisebb szállásokat segítik, hiszen ezekre főleg családok érkeznek, míg a nagyobb szálláshelyek kihasználtságán a város által szervezett nagyrendezvények, fesztiválok és sportesemények lendítenek sokat.”

Horváth Ottó, a Rába Hotel igazgatója kérdésünkre kifejtette, ha az ár-érték arányt nézzük, a győri szállások talán kicsit alul is árazzák magukat, hiszen hasonló szolgáltatást például a fővárosban 10-20 százalékkal magasabb áron érhetünk el. „Ami rendkívül örömteli, hogy a listára való felkerülés előfeltétele a vendégek megfelelő számú pozitív visszajelzése. Magunk is arra ösztönözzünk vendégeinket, hogy minél több fórumon hangoztassák elégedettségüket, ami egyébként a különböző szállásfoglalási oldalak találati rangsorát is befolyásolja.” Az igazgató elmondta, egy pozitív vélemény egyszerre értékeli a szálláshelyet és a fogadó várost is, hiszen nem mindegy, hogy a vendéget milyen miliő és milyen programok fogadják, röviden, hogy milyen élményekkel gazdagodik itt-tartózkodása alatt. Kiemelte, ennek érdekében évek óta sikeres az önkormányzat és a szállásadók közös munkája, ami abban segít, hogy minél több helyen ismerjék Győrt. „Személyes tapasztalatom, hogy aki először jár itt, vagy nagyon rég nem járt nálunk, rácsodálkozik a városra, és szívesen tér vissza később is. Éppen ezért közös feladatunk, hogy minél messzebb eljusson a híre a városunk által kínált lehetőségeknek.” Horváth Ottó kérdésünkre azt is elmondta, a Győrben hagyományosan erős üzleti, valamint a kulturális, fesztivál és rendezvényturizmus mellett egyre erősebb a sportturizmus. Az elmúlt időszakban az úszó Országos Bajnokság, a kosárlabda-EB, vagy épp a kajak-kenu maratoni VB generált sok látogatót, de egyre többen végzik nálunk felkészülésüket is. Az új városi uszoda önmagában is sok új vendéget vonzott, de vélhetően a jövőben tovább erősödik Győr sportcélú turizmusa, hiszen a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra elkészülő létesítmények új távlatokat nyitnak a versenyek és az edzőtáborok számára.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter