Győr+
2015.10.16. 18:01

Sanctus

A festők védőszentjének, Szent Lukácsnak tiszteletére nyílt Sanctus címmel kiállítás csütörtökön a Múzeumházban.

A Borbély Károly, Lebó Ferenc, Sipeki Zoltán és Varga György képzőművészek alkotásaiból álló tárlatot Pápai Emese művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

A kiállítás címe és mottója is a latin eredetű „Sanctus”, azaz szent szó. Korunk tágan értelmezett fogalmai szerint a kiállított művek bármelyike leírható ezzel a fogalommal. A tartalmak mögött felismerhető művészi magatartásforma pedig minden esetben az a személyes és ennél fogva szent és intim szféra, amelynek alapvető eleme a hit és őszinte önismeret – hangsúlyozta a művészettörténész.

 

 

Varga György a Szigetköz festője, a táj igazi szerelmese. Foglalkozik iparművészettel és szobrászattal is, fő kifejezésformája az élmények gyors és friss rögzítését lehetővé tevő, biztos kezet igénylő akvarell. A kiállításon a különböző napszakokat ábrázoló akvarell sorozatát láthatjuk, amelyeket a teremtés csendje és igéző légköre hat át.

 

 

Sipeki Zoltán restaurátor és üvegfestő ólmozott üvegfestményeit a hagyománytisztelet és anyagszeretet, valamint a természethez való panteista viszony hatja át. Színes munkái a gótikus katerdrálisok szín- és formavilágát, transzcendens ragyogását idézik. Fő ihletforrása a Biblia világa, a történelem és a természet. Alkotásain stlilzált ember- és állatfigurák, növényi ornamentika, lényegretörő, szimbolikus képi kifejezésmód jelenik meg.

 

Lebó Ferenc szobrász- és éremművész, a Borsos Miklós-i hagyományokat követve, a valóságot a képzelettel szerencsésen ötvöző alkotók sorába tartozik.Kedvelt figurái aszketikus szentek, elgyötört humánumok, akik az emberiség legfőbb értékeiért szállnak síkra, illetve égi közvetítők, angyalok, akik kecses körtáncot lejtenek vagy éppen az utolsó ítélet trombitáját szólaltatják meg.

 

 

Borbély Károly festő- és grafikusművész az 1980-as évektől szerepel hazai és külföldi kiállításokon. Bibliai témák az 1990-es évek óta foglalkoztatják. Alkotásainak állandó szereplői a jelképpé tömörített bibiai és történelmi figurák. Évek óta foglalkoztatja a Szent László tematika, melynek darabjai egy sorozattá összeállva mutatják a konkrét, valóságos ábrázolástól, az elvontabb, a realitástól mindinkább elrugaszkodó, a festőiség és a színszimbolika egyetemes nyelvén közvetített egyre inkább spirituális mondanivalót.

 

 

A tárlat november 20-ig, keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között látogatható.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor