Győr+
2015.10.19. 11:16

Kreatív Virágház a Belváros szívében

A Virágház a Kazinczy utca 19. szám alatt, egy patinás kis házban található. Mohos Júlia üzletvezető és családja kilenc éve várja itt egyedi, kreatív virágkompozíciókkal, csokrokkal, koszorúkkal, vágott és cserepes növényekkel a vásárlókat. Az üzlet ízléses portálja, a hívogató kirakat vásárlásra csábítja a belvárosi sétálókat.

A Virágház kreatív csapata legutóbb a Mobilitási Héten meghirdetett kirakatversenyen nyerte el a legkreatívabb dizájn díjat. A csapat a „vissza a természetbe, erdei hangulat” jegyében rendezte be a kirakatot. Az őszi erdő, az állatkák mellett egy bicikli volt a főszereplője a kirakatnak. Mivel a család is rendszeresen kerékpározik, erre a környezetbarát közlekedési eszközre szerették volna felhívni a figyelmet úgy, hogy Júlia bátyjának régi biciklijét építették be a kompozícióba. A kerekeket háncskoszorú fonta körbe, a kormányon szőlőindák tekeregtek.

 

 

A napokban már a mindenszentek hangulata uralkodik a boltban. Júlia azt mondja, augusztus elején kezdték el készíteni a halottak napi koszorúkat, sírcsokrokat, hogy november elejére eleget tudjanak tenni a vevők igényeinek. Idén ősszel a natúr termésekkel készült sírdísz, a fenyős, az élő virágos koszorúk szolidabb, strapabíróbb változatai a kelendőbbek. A kisebb pár száz forintos urnadísztől, egészen a több tízezer forintos élővirágos koszorúkig, széles a kínálat. Egy biztos: mindegyik egyedi, újszerű, a készítőik kreativitását dicséri.

Júlia hozzáteszi, már érkeznek a megrendelések a karácsonyi dekorációkra is, kopogtatókra, adventi koszorúkra, asztaldíszekre. 2015 telén az erdei állatfigurák, a róka, a bagoly lesz a divatos, a natúr színek mellett még az antikolt is divatban van. Idén a karácsonyfák még skandináv stílusba öltöznek, a hagyományos, piros–fehér mellett sláger az ezüst- és aranyszínű dísz is.

 

 

Júlia azt meséli, a virágkötészetet virágkötő mester édesanyjától tanulta, a virágok szeretetét édesapjától örökölte. Mohos Gyula húsz éven át virág-nagykereskedést vezetett, majd a Plazában nyitották meg a család első virágüzletét. Az édesapja a bolt gazdasági ügyeit és a virágbeszerzést irányítja, négyen pedig a virágkötéssel foglalkoznak. Júlia hamarosan megszerzi közgazdász diplomáját, mely után virágkötő mestervizsgát szeretne tenni.

 

Júlia kedvencei az esküvők, azt mondja, februártól november végéig, hétvégenként három-négy esküvőt vállalnak. Ilyenkor feladatuk a helyszíni dekorációk, az étterem, a templom feldíszítése, a csokrok elkészítése. Idén a vintage stílus a divat az esküvőkön, a könnyedebb, lazább csipkés, fehér és krémszínek dominálnak a nagy napon. Extrémebbnek számít például egy tömött bazsarózsás-kövirózsás, vagy egy pink-narancs-türkiz libatollakkal díszített menyasszonyi csokor.

Az üzletvezető azt mondja, folyamatosan próbálnak megújulni, egyedi dolgokat kitalálni, kreatívkodni. Szeretnének eleget tenni a vevők igényeinek. Van, aki tudja, mit szeretne, fotóval érkezik, mások legszívesebben katalógusból választanának, és sokan vannak a bizonytalankodók, akik inkább a virágkötőkre bízzák magukat. A Virágház csapata pedig az üzletben található többszáz féle minőségi alapanyagból, tudása legjavát beleadva készíti el a virágkompozíciót.

(x)