Győr+
2015.10.20. 17:59

Nagysikerű Levéltári Nap

A XVIII. Győri és a IV. Kisalföldi Levéltári Napot rendezték meg kedden hat intézmény összefogásával az Esterházy-palotában.

Bana József, a Győri Levéltár igazgatója a rendezvényről elmondta, a tizennyolc évvel ezelőtti kezdeményezés célja, hogy a levéltárosok bemutassák, milyen kutatási eredményeket értek el, milyen tudományos tevékenységet folytattak az elmúlt egy évben. Hazánkban egyedülálló módon egy közös összefogás eredménye a konferencia, mely iránt mindig óriási az érdeklődés.

 

 

A Győri Levéltár idén két előadással készült, az egyiket Bana József tartotta arról a kísérletről, mely szerint a pozsonyi Erzsébet tudományegyetemet Győrbe kívánták telepíteni 1921-ben. Baracskai András igazgató-helyettes a csallóközi Somogyi család történetét dolgozta fel. Mint kiderült, Győr alpolgármestere is e család leszármazottja.

 

 

Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, több közös projektben is részt vesz a győri és nemzeti levéltár, ilyen többek között az első világháború halottainak veszteséglistáját összeállító program. A szónok szerint a levéltári nap legfontosabb üzenete az, hogy a különböző fenntartású közgyűjtemények, intézmények, együtt jelennek meg, szimbolizálva a levéltáros és a történész szakmaközösségét.

 

Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke megnyitójában emlékeztetett: Rómer Flóris, Czuczor Gergely és Révai Miklós városában büszkék lehetünk a 22 éve újjáalapított Győri Levéltárra, mely hírnevet szerzett az ország tudományos intézetei között is.

 

 

A város támogatásának köszönhetően, a levéltár iratanyaga mára több mint 4 ezer iratfolyóméterre nőtt, külön fióklevéltárral büszkélkedhet, és a műszaki-, valamint a tervtári dokumentumok naprakész számítógépes nyilvántartással rendelkeznek. Győrben nemcsak tudományos intézményként működik, hanem a közigazgatásban is hasznos segítséget nyújt a levéltár.

 

 

Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora szerint a levéltári nap még mindig nem kap elég nagy publicitást, pedig kiváló kutatók számolnak be elért eredményeikről, olyanok, akik a forrásokkal dolgoznak.

 

A rektor hangsúlyozta, a levéltári nap az igaz tudomány megismertetésére, elterjesztésére hivatott, arra, hogy a levéltáros szakma nagyobb elismertséget nyerjen. Lukácsi Zoltán úgy vélte, ez a konferencia az emberiség, a tudomány javát szolgálja.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor