Győr+
2015.10.22. 16:25

Az önfeledt játszadozás elrontója

„A külső motiváció képes elrontani a játékot” - mondta el Mérő László szerdai előadásában, amit a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tartott.

Majmokkal végzett kísérlet igazolja az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem professzorának elmondása szerint, hogy a külső motiváció elrontja az önfeledt játszadozást.

Személyes példaként a rubik kocka feltalálójáról beszélt. Elárulta, hogy 30 éve vitatkoznak azon, mitől olyan sikeres a kocka.

A professzor kiemelte, Rubick Ernő szerint azért lehet ennyire népszerű, mert végre adott egy igazán nehéz rejtvényt az emberiségnek. Mérő László úgy gondolja, nincs a világon 200 olyan ember sem, aki minden külső segítség nélkül ki tudta volna rakni a kockát.

 

 

 

„Amikor először megpróbáltam kirakni, akkor matematikusként több forgatási csoportot is végiggondoltam”- mondta Mérő László. Hozzátette 2 heti munka lett volna számára segítség nélkül a kocka kirakása.

Mérő László elmesélte, hogy Tom Kremer, a brit játékgyáros azt mondta: „Ez a játék minden játékipari elvnek ellentmond. Nem ad ki hangot, nem értékes és normális ember nem tudja megfejteni, de ez a játék zseniális.”.

Hozzátette, hogy tanárként nem az a feladata, hogy a diákok átvegyék az ő gondolait, hanem olyan tanítson nekik, ami beépül a tudatukba.

 

Bodrogi Réka

Fotónk korábban készült.