Győr+
2015.10.26. 09:43

A területi együttműködéseket erősítették a győri járásban

Az esélyteremtés, a felzárkóztatás, a képzés és a foglalkoztatás a hívószavai az egész járást érintő projektnek…

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 34 millió forint vissza nem térítendő, száz százalékos intenzitású támogatást nyert el a „Területi együttműködést segítő programok kialakítása a győri járásban” című ÁROP-1.A.3-2014-2014-0014 kódszámú projekt megvalósítására. A 2015. április 1. – 2015. október 31. között megvalósított program külső projektmenedzsmentje az Arrabona EGTC, szakmai megvalósítója a VANIN Kft. és a Határ Menti Innovációs Kft. volt.

 

Dr. Somogyi Tivadar a járásszékhely város, Győr alpolgármestere kiemelte, a cél egy olyan járási szintű koordináció megalapozása volt, amely az ad hoc – sokszor egymásnak ellentmondó – megoldások helyett hosszú távra megalapozott térségfejlesztési partnerséget képes építeni az önkormányzati és különböző munkaerő-piaci szereplők bevonásával – a társadalmi befogadás fokozott figyelembevételével.

 

 

A projekt ünnepélyes záró rendezvényén Péter András projektmenedzser kiemelte, olyan fenntartható és a járás egészét érintő együttműködés kialakítására törekedtek a győri járáshoz tartozó települési önkormányzatok és a helyi önkormányzati intézményei, valamint a civil és gazdasági szereplők között, amely a helyi esélyegyenlőségi programokban foglalt társadalmi felzárkóztatás minél hatékonyabb megvalósulását szolgálja.

 

A projekt eredményeként létrejövő járási szintű Esélyteremtő Programterv olyan demográfiai, egészségügyi, szociológiai és gazdasági jellegű problémákra vázol fel akciókat, amelyek a járáson belül merültek fel, és megoldásukkal akár egyetlen település, akár az egész térség életminősége érezhetően javulhat. A projekt során a járás önkormányzatainak, nemzetiségi önkormányzatainak, egyházainak, civil szervezeteinek és a járási gazdasági szereplőinek esélyegyenlőségi együttműködését alapozták meg.

 

Létrehozták az egyeztetés fórumait, a záró rendezvény előtt pedig egy másik fontos esemény is lezajlott, amikor a győri önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a civil szféra, a gazdaság, a kormányhivatal és az oktatás területén működő partnereivel. Az önkormányzat részéről dr. Somogyi Tivadar alpolgármester látta el kézjegyével a megállapodásokat, míg az együttműködők részéről Farkas-Kulin Fruzsina a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal részéről dr. Németh Andrea a Győri Járási Hivatal vezetője, Dinnyés Előd a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, valamint dr. Csizmadia Zoltán a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézetének tanszékvezetője írták alá a dokumentumokat.

 

 

A program részeként létrehozott járási szintű Felzárkóztatási Kerekasztal egy rendszeres fórumot jelentett az elmúlt fél évben a szereplők közötti párbeszédhez, a térségben tervezett esélyegyenlőségi intézkedések összehangolásához. Az elkészült Esélyteremtő Programterv magába foglalja az egész járást érintő akciók bemutatását és megvalósításának módszertanát, ütemezését.

 

Az együttgondolkodásnak köszönhetően a napokban két előremutató program is megvalósult. Az időskorúak informatikai alapkompetenciáinak fejlesztése érdekében szakmai napot tartottak, míg a „Jövőépítők” elnevezésű rendezvényen a fiatalok vállalkozóvá válásához nyújtottak támpontokat és kézzel fogható lehetőségeket is a szervezők.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter