Győr+
2015.11.01. 16:07

Az Import Imprónál minden este megismételhetetlen

Egyre ismertebb és elismertebb műfajjá válik az országban az improvizációs színház, városunkban pedig egyértelműen népszerűek az ilyen jellegű előadások: az Import Impró Társulat műsoraira sorra megtelik a Rómer Ház nézőtere. A fiatalok határozottan bekapcsolódtak a város kulturális vérkeringésébe, jelenleg öt repertoár-előadással, valamint különböző tréningekkel várják az érdeklődőket.

Az Import Imprónál minden este megismételhetetlen, a játszók ugyanis a pillanat varázsát, s a tudatalatti meglepetéseit használják, hogy az előadás a nézők előtt születhessen újra és újra. A Rómer előteréből indult kis csapat mára a város legaktívabb, magát független alkotónak aposztrofált közösségévé vált. Másfél éve megújult repertoárral várnak kicsiket és nagyokat, a közönség soraiban a kisiskolás gyerekektől a nyugdíjas korosztályig találhatóak nézők. A 2008-ban alakult társulat az improvizációs gyakorlatok végtelen tárházából merít, s körülbelül másfél éve, túllépve a klasszikus formákon, színházi irányt vett.

 

 

„Történeteket mesélünk, természetesen továbbra is szórakoztatóan, de finomabb humorral operálva” – mutat rá a váltás lényegére a társulat vezetője, Kósa Roland. Az Epizód elnevezésű produkció például a komplex színházi élmény létrejöttét teszi lehetővé egy rendezővel, aki kívülről irányítja a történetet. A Nyúz című műsorban újságcikkekből dolgoznak: a rendező felolvas egy-egy hírt, melyeket akár a közönség is kiválaszthat. Ezeket aztán szétnyúzzák, a megszülető jeleneteknek pedig csak a kreativitás szab határt. Az eseményeket a játékvezető tartja mederben, bármikor instruálhatja a színpadon lévőket, hogy kér például egy monológot vagy musicaljelenetet. Az Impoetryvel szövegelési zavart ígér a társulat, két győri slammerrel, Bárány Bencével és Galló Bencével dolgoznak együtt az imprósok. A repertoáron szerepel továbbá a Csörte, melyben két csapat vetélkedik a nézők kegyeiért: tapssal pontozhatja a publikum, melyik gárda oldotta meg kiválóbban az egyes jeleneteket.

A társulatnak jelenleg 14 tagja van, köztük egyre több lány, bár a nemek arányában még mindig a fiúk vezetnek 10–4-re. Mindannyian diákszínjátszók voltak, Kósa Roland például egy nyelvtan ötösért állt be az egyik helyi társulathoz, s hamar kiderült: az addig a tanórákon túlzottan kiélt kreatív energiáit kiválóan kamatoztathatja a színpadon.

 

Kósa Roland

A tapasztalatok azt mutatják, egy imprós jelenet sokkal jobb lesz, ha nem tervezik meg előre. Ez látszólag szembemegy mindennel, amit életünk során belénk nevelnek, miszerint kontrollálnunk kell magunkat, csak akkor szólaljunk meg, ha tudjuk a helyes választ, mérlegeljünk, hogy biztonságos döntést hozhassunk. „A kreatív műfajokban azonban ez hátrány, mert az agyunk lassan dolgozza fel az információt. A színpadon a környezetemből építkezem, ha a következő, illetve helyes lépésen gondolkozom, akkor nem tudok a másikra figyelni, így a tudatalattimra kell hagyatkoznom. Ennek nehézségére egy egyszerűnek tűnő gyakorlattal is ráérezhetünk: mondjuk ki az első egy szótagú szót, ami eszünkbe jut! Ugye, hogy nem is olyan könnyű, mert egyből a helyes megoldást keressük” – mondja a társulatvezető és hozzáteszi, mindenki lehet kreatív, ha fel tudja oldani a gátlásait. A társulat ezt felismerve, s az évek alatt összegyűlt tudást kamatoztatva, tréningeket is tart maximum 15 fős társaságoknak. Kommunikáció, kreativitás és improvizáció – ezen képességek mentén játszanak együtt a résztvevőkkel, s sajátítanak el olyan, nem csak az impró-színpadon hasznos alapelveket, mint például, hogy fogadjuk el egymás ötleteit, mondjunk igent egymásra. „Az unalmas, nem tudom válaszokkal teli viselkedés tanult, ami által biztonságban érezhetjük magunkat. Aki ezt az utat választja, annak a biztonsága lesz a nyereménye, aki viszont bátran ad válaszokat, s lép bele helyzetekbe, annak viszont rengeteg élmény lesz a jutalma. A tréning során arra biztatjuk a résztvevőket, hogy mondják el a véleményüket, vállalják gondolataikat. Nem az a fontos, hogy jót mondanak-e, hanem az, hogy mondják” – hangsúlyozza Kósa Roland.

 

 

A társulat 2013 óta az Import Impró Egyesület keretében együttműködik a RÉV Színházi és Nevelési Társulattal, valamint a Révai-gimnázium színjátszó köreivel. Elérték, hogy piaci alapon létezhessenek, tehát a jegybevételből élnek. Persze óriási segítség, hogy használhatják a Rómer Házat, illetve hamarosan regisztrált színházként a helyi cégeknek is lehetőségük nyílik társasági adóval támogatni a társulatot. Annyi biztos, a csapatnak számos ötlete van a jövőre nézve, szeretnének például bábokkal is játszani, valamint tematikus és gyermekelőadásokat készíteni. „Elkezdtünk járni az új úton, felépítettük a repertoárunkat, s reméljük, Győr legerősebb független társulatának mondhatjuk magunkat, akik imádják, amit csinálnak, a közönség pedig estéről estére rengeteg élményt szerez velünk” – teszi hozzá végül Kósa Roland.

 

Az Import Impró Társulat aktuális előadásairól a facebook.com/importimpro weboldalon tájékozódhatnak, jegyeket pedig a [email protected] e-mail címen lehet foglalni.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: facebook.com/importimpro