Győr+
2015.11.04. 14:20

Szatirikusan is zseniális

Hamarosan kizökkenhetünk a teremben. Hogy hol, hogyan, mikor és miért? Kiderül cikkünkből!

Cayetano Soto és Velekei László, két fantasztikus koreográfus, akiknek új produkcióit egy előadáson, az Egyensúly című esten láthatja majd a közönség november 14-től. A spanyol művész munkája az „Uneven”, azaz a „Kizökkent” címet kapta, míg a Győri Balett művészeti vezetőjének alkotása „A terem” címmel lesz látható a Győri Nemzeti Színházban.

Portálunk a mindennapi terheinket, szorongásainkat bemutató produkció, „A terem” próbájára látogatott, ahol Velekei László bevallotta, hogy a darab segítségével egy teljesen új oldalát mutathatja meg a táncművészet iránt érdeklődő közönségnek. „Amikor elindultak a próbák, akkor adott volt egy „szimpla” történet, és azóta, ahogy együtt dolgozunk a dramaturggal, Csepi Alexandrával és a táncosokkal, úgy egyre inkább kinyílik a mű, egyre több mondanivalóval töltjük meg” – fogalmazott Velekei László. A Harangozó-díjas koreográfus hozzátette, hogy a darabnak áttételesen éppen az a mondanivalója, hogy van egy csapat, jelesül a Győri Balett, melyet az visz előre, hogy a tagok teljesen különböző egyéniségek, ezáltal válik színessé a társulat. „Tele van olyan érzelmekkel és gondolatokkal a mű, amelyek jellemzőek rám, picit spirituális, de benne van az útkeresés, nagy hangsúlyt kap a változás, amihez el kell engedni bizonyos dolgokat, ezeken a dolgokon pedig átmennek az est folyamán fellépő táncosok” – emelte ki a művészeti vezető.

A darabban 12 karakter kapja a főszerepet, a karakterek mindegyike egy-egy fóbiával bír, a fóbiáikat pedig egymást segítve dolgozzák fel. Mindezt persze humorosan. „Örülök, hogy egy másik oldalamat is megmutathatom, most először egy picit szatirikus leszek” – árulta el Velekei László. A főpróbán azt is megtudtuk, hogy a balettművészek között lesz, aki klausztrofóbiást, kényszeres cselekvőt vagy éppen Napóleon-szindrómást játszik a színpadon. Utóbbi szerepben Sebestyén Bálint alakít nagyot. „Folyamatosan vezéregyéniséggé szeretnék válni, bárkit irányítani szeretnék, a lényeg, hogy én álljak a középpontban – legalábbis a szerepem szerint. Ebből jönnek ki aztán olyan szituációk, melyek hol viccesek, hol elgondolkodtatóak” – mesélte nevetve a Győri Balett tehetséges magántáncosa. Természetesen a Győr Plusz kíváncsi volt arra is, mi az, ami a legnagyobb kihívást jelenti Bálintnak. „Nem csak technikai felkészültséggel kell rendelkeznünk, hanem óhatatlanul meg kell nyílnunk a művészetnek. Laci szereti a mély érzelmeket megmutatni, ehhez elengedhetetlen a tánc mellett a színészi játék. A tánc tekintetében, ami talán nehézséget okoz az-az, hogy kórházi ágyakon kell „ugrálnunk”, teljesen más az egyensúly érzése az embernek egy szivacson, de ezekkel sem szenvedünk, egyszerűen csak többet kell próbálnunk” – árulta el Sebestyén Bálint.

„A terem” minőségi produkció, hála a társulat precíz munkájának, mely ezúttal is az összhangról árulkodik, de tovább színesítik a darabot a választott zenék is.

Végezetül néhány mondat az Uneven című munkáról, melyről Cayetano Soto így nyilatkozott: “Amikor reggel felébredtem, nem tudtam, hogy a világnak melyik részén vagyok. A sok üzleti repülőút okozta idegesség és térbeli tájékozódási zavar, David Lang (Pulitzer-díjas) minimalista zeneszerző intenzív zenéje együttesen vezetett a koreográfia távirati stílusához” – fogalmazott a művész, aki 2010-ben az Aspeni Santa Fe Balett részére alkotta meg a darabot.

A terem című produkció a Szerencsejáték Zrt. támogatásával jött létre.

A két részes balett estet november 14-én 19 órai kezdettel mutatja be a Győri Balett.

Csapucha Adrienn