Győr+
2015.11.09. 11:46

A Somogyi család alakító sorsa a történelemben

A mikrotörténetek építik fel egy társadalom szerkezetét, a családi sorsok alakítják, formálják a nemzetet. Amit nem tanítanak a történelemkönyvekben, hogy történelmünk során gyakorlatilag a nemesség és a kisnemesség működtette az országot. Ezért is érdekes a Győrbe is leágazó derghi és karcsai Somogyi család története, melyet a könyvszalonon mutattak be.

A könyvet hárman jegyzik: Baracskai András levéltáros, Somogyi Mátyás, a család Prágában élő tagja, valamint Varga Zsuzsanna – dr. Somogyi Tivadar alpolgármester felesége -, aki korábban már összefoglalta a nemesi család történetét, elágazásait. A levéltáros pedig a 16. századig visszamenőleg végzett szakszerű kutatásokat, s azokat tette közzé.

A család egyik előneve a derghi, mely Árpád-kori település elnevezéssel magyarázható. A derghi Somogyi család Csallóközbe helyezte át székhelyét. Az első bizonyítottan ismert őse a famíliának Somogyi György, aki királyi adományok és hozományok révén jutott terjedelmes birtokához számos Karcsa nevű településen -, mondta el Baracskai András.

 

 

Egész történetük könyvméretet kíván, így a könyvszalonon is csak a legérdekesebb és legjellemzőbb esetek, tulajdonságok hangzottak el. Hazafias, katonáskodó családról van szó, összegezte a levéltáros, a harcokban többen életüket is vesztették. Békeidőben a közigazgatást szolgálták táblabíróként, alispánként.

Az alapító Somogyi Györgynek és feleségének Amade Erzsébetnek nyolc gyereke született – olvasható a könyvben. Leszármazottjaik közül csak hárman ismertek. A család öt fia közül Mátyás élte a legkalandosabb, legveszélyesebb életet. Életéhez fontos győri esemény is kötődik: 1619-ben sógora, Naprághy Demeter halálát követően kérvényt írt a császárhoz, amelyben kérte, hogy az érsek hagyományaiból részesedni szeretne.

 

 

Baracskai András kutató itt tartja fontosnak kiemelni, hogy Naprághy Demeter püspök, Somogyi Mátyás közeli rokona 1606-ban Győrbe hozta a Szent László hermát, hazánk harmadik kiemelt ereklyéjét.

A gazdagon illusztrált kötetet izgalmas függelék gazdagítja. A kötet megírására a már rendelkezésre álló források alapján dr. Somogyi Tivadar alpolgármester kérte fel a szerzőket. Az olvasószerkesztő Csécs Teréz volt, a kiadó az UNIVERSITAS-GYŐR Nonprofit Kft. A szerkesztés és a nyomdai kivitelezés a Palatia Nyomda és Kiadó Kft.-t dicséri.

 

Fotó: O. Jakócs Péter