Győr+
2015.11.12. 10:01

Győrben is ünnepeltek a lengyelek

November 11-én ünnepelték a lengyelek függetlenségük kivívásának 97. évfordulóját. Győrben koszorúzással, fáklyás felvonulással, díjátadással és koncerttel emlékeztek.

A győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében szerdán délután az ünnepség kezdeteként, a Radó szigeti I. világháborús emlékműnél gyűltek össze az emlékezők koszorúzásra. Innen hagyományőrzők vezetésével, zenés, fáklyás menet indult a lengyel önkormányzat Baross utcai székhelyéig.

 

 

Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások minisztériumának nemzetiségi kapcsolatokért felelős osztályvezetője ünnepi beszédében. Elmondta, Lengyelország a székszakítottsága után ezen a napon nyerte vissza függetlenségét, egységét és az önállóságát. A magyar nép is tudja mit jelent a szétszakítottság, mindannyian vágyunk az egységre. A lengyelek és a magyarok a legnagyobb világbirodalmakkal szemben is kiálltak a szabadságukért, akár 1848-49 –ben, vagy akár ’56-ban is. Most, amikor mindannyian egy közös Európának vagyunk a tagjai, jól esik visszagondolni arra, milyen szoros barátság fűzi össze a két népet – hangsúlyozta Tircsi Rihárd.

 

 

Az ünnepségen a „tiszteletbeli lengyel” címet vehette át Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária ügyvezetője, valamint Bana József, a győri levéltár igazgatója. Kollár János, a kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta, idén alapították a díjat azzal a céllal, hogy elismerjék azokat a személyiségeket, akik sokat tettek, tesznek a lengyel kultúra, a történelem, a baráti kapcsolat megőrzéséért.

 

 

Gasztonyi László cége készítette többek mellett a Bem téri lengyel-magyar barátság emlékművének díszkivilágítását, valamint Szent László és II. János Pál pápa szobrot adományozott a városnak, akiknek, mint köztudott, szintén lengyel gyökereik vannak. A lengyel önkormányzat irodáinak villamosipari felújítását is a Vill-Korr vállalta.

 

 

Bana József, a lengyel-magyar barátság érdekében kifejtett tevékenységéért kapta az elismerést, többek mellett kiállítást rendezett a lengyelek győri jelenlétéről, előadást tartott a lengyel katonák győri II. világháborús tevékenységéről, szerkesztette a lengyel önkormányzat kiadványait, bekapcsolódott programjaik szervezésébe.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter