Győr+
2015.11.12. 21:18

Költözik az ifiház melletti szoborpark

Közel 40 év után megújulnak, és más helyre kerülnek a jól ismert közterületi szobrok, amelyek között világhírű művészek alkotásai is megtalálhatók.

Csütörtök délelőtt kezdődtek el a munkálatok a volt Petőfi Sándor Művelődési Ház, ismert nevén ifiház melletti területen. A mintegy 15 elemből álló szoborparkot az Artex Logistic Kft. szakemberei biztosították, és kezdték meg az elszállításukat. Radostyán Henrik ügyvezető a Győr Plusz kérdésére elmondta, a legnagyobb kihívást az jelenti a munkálatok során, hogy nem tudják megbecsülni az alkotások súlyát. A kiemelést követően raklapra kerülnek a szobrok, amelyeket kézzel helyeznek a szállító autóra, hogy ideiglenes új helyükre, az Apátúr ház egyik raktárába kerüljenek.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kifejtette, komoly előkészítő és felmérő munka előzte meg a konkrét kiemelést. A múzeum restaurátor kollégái elemezték a szobrok állapotát, felvázolták a szükséges munkálatokat, amelyet a jövő évben terveznek elvégezni. A művészettörténész hozzátette, fontos értékmegóvó feladat ezeknek az alkotásoknak a restaurálása, majd új környezetbe helyezése, hiszen a közterületi alkotásokra jellemző volt a korábbi években, hogy a karbantartási munkálatok elmaradtak, a fém alkatrészek pedig hívogatóak voltak a tolvajok számára. Érdekesség, hogy a most már egykori szoborpark alkotásait olyan neves művészek készítették, mint Haraszti István, vagy El Kazovski, akinek éppen az elmúlt napokban nyílt nagy posztumusz életmű kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

A múzeum nem csak a restaurálást, és az új helyszínre helyezést tűzte ki célul, hanem egy komplex programsorozatot is megálmodtak a szobrok köré, ezzel is hangsúlyozva a geometrikus formák fontosságát a művészetben, illetve az alkotó képzőművészeknek is rendeznének önálló kiállításokat.

Grászli Bernadett kiemelte, a múzeumnak meg kell őrizni, fel kell újítani ezeket az alkotásokat, hogy később hozzájuk méltón egy megfelelőbb helyszínen, egy új formában ismét a művészetkedvelő közönség elé tárhassák majd az alkotásokat.

 

 

Bajzát Zsuzsi

Fotó: Marcali Gábor